\(|5x-5|-|x-6|\geq 2\)
PS Przepraszam, ale dalej nie umiem ogarnąć jak zrobić \ge
Nierówność z wartością bezwględną
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 17
- Rejestracja: 04 maja 2013, 20:10
- Podziękowania: 23 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Nierówność z wartością bezwględną
1. dla \(x\leq 1\)
\(-5x+5-(6-x)\geq 2\\
-5x+5-6+x\geq 2\\
-4x\geq 3\\
x\leq -\frac{3}{4} \wedge x\leq 1 \Rightarrow \underline{x\in (-\infty, -\frac{3}{4}] }\)
2. dla \(1<x\leq 6\)
\(5x-5-(6-x)\geq 2\\
5x-5-6+x\geq 2\\
6x\geq 13\\
x\geq\frac{13}{6} \wedge 1<x\leq 6 \Rightarrow \underline{ \left[\frac{13}{6},6 \right] }\)
3. dla \(x>6\)
\(5x-5-x+6\geq 2\\
4x\geq 1\\
x\geq \frac{1}{4} \wedge x>6 \Rightarrow \underline{x\in (6,\infty)}\)
\(x\in \left(-\infty,-\frac{3}{4} \right]\cup \left[\frac{13}{6},\infty \right]\)
\(-5x+5-(6-x)\geq 2\\
-5x+5-6+x\geq 2\\
-4x\geq 3\\
x\leq -\frac{3}{4} \wedge x\leq 1 \Rightarrow \underline{x\in (-\infty, -\frac{3}{4}] }\)
2. dla \(1<x\leq 6\)
\(5x-5-(6-x)\geq 2\\
5x-5-6+x\geq 2\\
6x\geq 13\\
x\geq\frac{13}{6} \wedge 1<x\leq 6 \Rightarrow \underline{ \left[\frac{13}{6},6 \right] }\)
3. dla \(x>6\)
\(5x-5-x+6\geq 2\\
4x\geq 1\\
x\geq \frac{1}{4} \wedge x>6 \Rightarrow \underline{x\in (6,\infty)}\)
\(x\in \left(-\infty,-\frac{3}{4} \right]\cup \left[\frac{13}{6},\infty \right]\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: Nierówność z wartością bezwględną
\(|5x-5|-|x-6| \ge 2\)
\(5|x-1|-|x-6| \ge 2\)
\(D_1: (-\infty,1) \;\;\;\ D_2: <1,6) \;\;\;\ D_3:<6,+\infty)\)
\(D_1:\)
\(5(-x+1)-(-x+6) \ge 2\)
\(-5x+5+x-6 \ge 2\)
\(-4x \ge 3\)
\(x \le -\frac{3}{4}\)
\(x \in (-\infty, -\frac{3}{4}>\)
\(D_2:\)
\(5(x-1)+x-6 \ge 2\)
\(5x-5+x-6 \ge 2\)
\(6x \ge 13\)
\(x \ge \frac{13}{2}\)
stąd \(x \in <\frac{13}{6},6)\)
\(D_3\)
\(5x-5-x+6 \ge 2\)
\(4x \ge 1\)
\(x \ge \frac{1}{4}\)
stąd \(x \in D_3\)
mamy więc \(x \in (-\infty,-\frac{3}{4}> \cup <\frac{13}{6},+\infty)\)
\(5|x-1|-|x-6| \ge 2\)
\(D_1: (-\infty,1) \;\;\;\ D_2: <1,6) \;\;\;\ D_3:<6,+\infty)\)
\(D_1:\)
\(5(-x+1)-(-x+6) \ge 2\)
\(-5x+5+x-6 \ge 2\)
\(-4x \ge 3\)
\(x \le -\frac{3}{4}\)
\(x \in (-\infty, -\frac{3}{4}>\)
\(D_2:\)
\(5(x-1)+x-6 \ge 2\)
\(5x-5+x-6 \ge 2\)
\(6x \ge 13\)
\(x \ge \frac{13}{2}\)
stąd \(x \in <\frac{13}{6},6)\)
\(D_3\)
\(5x-5-x+6 \ge 2\)
\(4x \ge 1\)
\(x \ge \frac{1}{4}\)
stąd \(x \in D_3\)
mamy więc \(x \in (-\infty,-\frac{3}{4}> \cup <\frac{13}{6},+\infty)\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)