1. działka ma kształt prostokata o wymiarach 50m na 40 m . ile cm² będzie zajmować obszar tej działki na planie sporządzonym w skali 1:2000 ?
2. prostokątna działka na planie , sporządzonym w skali 1:1000, ma wymiary 15cm i 20cm. ile hektarów ma ta działka w rzeczywistości ?
3 puszcza solska zajmuje na mapie w skali 1 : 2 000 000 powierzchnie równą 3,1 cm². ile wynosi rzeczywista powierzchnia tej puszczy(km²) ?
4 jezioro Dąbie ma powierzchnie równą 5600ha. oblicz , jaka powierzchnie zajmuje to jezioro na mapie wykonanej w skali 1:400 000 ?
skala mapy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1.
1:2000
1cm - 20m
\(1cm^2-400m^2\\50m\cdot40m=2000m^2\\5cm^2-2000m^2\).
To będzie \(5cm^2\).
2.
1:1000
1cm - 10m
\(1cm^2-100m^2=0,01ha\\15\cdot20=300cm^2\\300cm^2-3ha\)
Ma 3ha.
3.
1:2000000
1cm - 20km
\(1cm^2-400km^2\\3,1\cdot\ 400=1240\\3,1cm^2-1240km^2\)
Wynosi \(1240km^2\).
4.
1:400000
1cm - 4000m
\(1cm^2-16000000m^2=1600ha\\5600:1600=3,5\\3,5cm^2-5600ha\)
Zajmuje \(3,5cm^2\)
1:2000
1cm - 20m
\(1cm^2-400m^2\\50m\cdot40m=2000m^2\\5cm^2-2000m^2\).
To będzie \(5cm^2\).
2.
1:1000
1cm - 10m
\(1cm^2-100m^2=0,01ha\\15\cdot20=300cm^2\\300cm^2-3ha\)
Ma 3ha.
3.
1:2000000
1cm - 20km
\(1cm^2-400km^2\\3,1\cdot\ 400=1240\\3,1cm^2-1240km^2\)
Wynosi \(1240km^2\).
4.
1:400000
1cm - 4000m
\(1cm^2-16000000m^2=1600ha\\5600:1600=3,5\\3,5cm^2-5600ha\)
Zajmuje \(3,5cm^2\)