Zadanie2

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tajnexD
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 17 paź 2009, 19:29

Zadanie2

Post autor: tajnexD »

3. Prostokąt ma długość x + y a szerokość x. Jaką długość ma bok kwadratu, którego obwód jest równy obwodowi danego prostokąta.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

Prostokąt obwód = 2(x+y+x) = 2(2x+y)
Kwadrat obwód = 2(2x+y) = 4a
bok kwadratu =0,25 * 2(2x+y)
a = 0,5(2x+y)
ODPOWIEDZ