Geometria Trójkąty na poziomie Olimpiady

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
trojkatABC
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 14 kwie 2013, 15:58
Podziękowania: 8 razy

Geometria Trójkąty na poziomie Olimpiady

Post autor: trojkatABC »

Na bokach AB i BC trójkąta ABC zbudowano dwa trójkątyrównoboczne: BAP i BCR. Trójkąt BAP leży na zewnątrz trójkąta ABC(to znaczy punkty P i C leżą po przeciwnych stronach prostej AB). Trójkąt BCR leży po tej samej stronie boku BC co trójkąt ABC (to znaczy punkty A i R leżą po tej samej stronie prostej BC). Udowodnij, że AC=PR.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_201.jpg
ScreenHunter_201.jpg (8.94 KiB) Przejrzano 927 razy
Trójkąt \(RBP\)jest prostokątny równoramienny o ramieniu równym bokowi kwadratu , zatem \(|BP|=|AB| \sqrt{2}\) , podobnie jak \(|AC|\)

cbdo
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4078
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kacper218 »

radagast pisze:Trójkąt \(RBP\)jest prostokątny równoramienny o ramieniu równym bokowi kwadratu , zatem \(|BP|=|AB| \sqrt{2}\) , podobnie jak \(|AC|\)

cbdo
Przeczytałem i myślałem, że zadanie olimpijskie - to sobie mówię nie ruszam, ale skoro rozwiązanie jest takie długie to może przeczytam :D
Dopiero teraz patrzę - Gimnazjum :P Słowo olimpiada straszy :P
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Zadania olimpijskie często mają dwulinijkowe rozwiązanie :D (co wcale nie znaczy , że są łatwe, chociaż to akurat to chyba takie "na zachętę")
trojkatABC
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 14 kwie 2013, 15:58
Podziękowania: 8 razy

Post autor: trojkatABC »

Dziekuje bardzo za wszytkie odpowiedzi :)
ODPOWIEDZ