VIII próbna matura 2013 z zadania.info
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1868
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
VIII próbna matura 2013 z zadania.info
Właśnie zamieściliśmy arkusze VIII próbnej matury.
http://www.zadania.info/n/9834122
Do jutra (28 kwietnia) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
http://www.zadania.info/n/9834122
Do jutra (28 kwietnia) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1868
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re: VIII próbna matura 2013 z zadania.info
Co do drugiego zadania, warto od razu zauważyć, że z interpretacji geometrycznej wartości bezwzględnej wynika \(|x+20|+|x+28| \ge 8\).
Można to też szybko algebraicznie pokazać, wystarczy skorzystać z: \(|a|+|b|= \text{max} \left\{|a+b|,|a-b| \right\}\), czyli:\(|x+20|+|x+28|=\text{max} \left\{|2x+48|,8 \right\} \ge 8\).
Można to też szybko algebraicznie pokazać, wystarczy skorzystać z: \(|a|+|b|= \text{max} \left\{|a+b|,|a-b| \right\}\), czyli:\(|x+20|+|x+28|=\text{max} \left\{|2x+48|,8 \right\} \ge 8\).
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
- kacper218
- Expert
- Posty: 4078
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
Re:
Uczysz jej osoby w liceum?kamil13151 pisze:Jeśli w szóstym zadaniu nie widać jak to rozłożyć to jak zawsze pomocna metoda Ferrariego
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
- kacper218
- Expert
- Posty: 4078
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
Re:
Google pomogą Ogólnie jedna z metod rozwiązywania równań stopnia 4-egoJack1994 pisze:Szczerze to nie słyszałem o takiej metodzie. Można pokrótce przybliżyć?
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re: VIII próbna matura 2013 z zadania.info
Rozłóżmy na czynniki: \(x^4-x^3+3x^2-2x+2=0\). Idea metody: chcemy mieć różnicę kwadratów.
\(x^4-x^3=-3x^2+2x-2\) (obustronnie dodajmy \(\frac{1}{4}x^2\))
\(x^4-x^3+\frac{1}{4}x^2=-3x^2+\frac{1}{4}x^2+2x-2\)
\((x^2- \frac{1}{2}x)^2 =-3x^2+\frac{1}{4}x^2+2x-2\) (żeby było nam łatwiej pomnóżmy przez 4.
\((1) \ \ (2x^2-x)^2=-11x^2+8x-8\)
Teraz dodajmy parametr \(y\).
\((2x^2-x+y)^2-(2x^2-x)^2=4x^2y-2xy+y^2\), czyli do równania \((1)\) musimy obustronnie dodać: \(4x^2y-2xy+y^2\)
\((2x^2-x+y)^2=-11x^2+8x-8+(4x^2y-2xy+y^2)\)
\((2x^2-x+y)^2=x^2(-11+4y)+x(8-2y)-8+y^2\)
Teraz prawą stronę chcemy zwinąć do kwadratu, czyli \(\Delta=0\). Po rozwiązaniu \((8-2y)^2-4(-11+4y)(-8+y^2)=0\) otrzymujemy jedno z rozwiązań, szukamy najprostszego, \(y=3\).
Zatem dla \(y=3\) mamy:
\((2x^2-x+3)^2=x^2+2x+1\)
Dalej już prosto:
\((2x^2-x+3)^2=(x+1)^2\)
\((2x^2-x+3)^2-(x+1)^2=0\)
\((2x^2+4)(2x^2-2x+2)=0\) (dla uproszczenia podzielmy przez 4)
\((x^2+2)(x^2-x+1)=0\)
Ta metoda nie jest trudna, oczywiście dla maturzystów, którzy piszą maturkę rozszerzoną co najmniej na jakieś 50%.
\(x^4-x^3=-3x^2+2x-2\) (obustronnie dodajmy \(\frac{1}{4}x^2\))
\(x^4-x^3+\frac{1}{4}x^2=-3x^2+\frac{1}{4}x^2+2x-2\)
\((x^2- \frac{1}{2}x)^2 =-3x^2+\frac{1}{4}x^2+2x-2\) (żeby było nam łatwiej pomnóżmy przez 4.
\((1) \ \ (2x^2-x)^2=-11x^2+8x-8\)
Teraz dodajmy parametr \(y\).
\((2x^2-x+y)^2-(2x^2-x)^2=4x^2y-2xy+y^2\), czyli do równania \((1)\) musimy obustronnie dodać: \(4x^2y-2xy+y^2\)
\((2x^2-x+y)^2=-11x^2+8x-8+(4x^2y-2xy+y^2)\)
\((2x^2-x+y)^2=x^2(-11+4y)+x(8-2y)-8+y^2\)
Teraz prawą stronę chcemy zwinąć do kwadratu, czyli \(\Delta=0\). Po rozwiązaniu \((8-2y)^2-4(-11+4y)(-8+y^2)=0\) otrzymujemy jedno z rozwiązań, szukamy najprostszego, \(y=3\).
Zatem dla \(y=3\) mamy:
\((2x^2-x+3)^2=x^2+2x+1\)
Dalej już prosto:
\((2x^2-x+3)^2=(x+1)^2\)
\((2x^2-x+3)^2-(x+1)^2=0\)
\((2x^2+4)(2x^2-2x+2)=0\) (dla uproszczenia podzielmy przez 4)
\((x^2+2)(x^2-x+1)=0\)
Ta metoda nie jest trudna, oczywiście dla maturzystów, którzy piszą maturkę rozszerzoną co najmniej na jakieś 50%.
Z góry przepraszam za nie używanie LaTeXa, ale nigdy wcześniej z niego nie korzystałem.
Mam pytanie dotyczące zadania 3. Z tego co widzę, w rozwiązaniu założyliśmy, że alfa + beta < 90 stopni, w związku z czym kąt (180-(alfa+beta)) należy do II ćwiartki i cosinus wynosi -cos(alfa+beta). Skąd tak naprawdę o tym wiemy ? Jeśli dobrze rozumuję nie wynika to z warunków zadania i jeśli alfa + beta > 90 stopni, to cosinus wyjdzie z plusem, a nie z minusem i rozwiązanie (chyba) nie wyjdzie takie jak trzeba.
Mam pytanie dotyczące zadania 3. Z tego co widzę, w rozwiązaniu założyliśmy, że alfa + beta < 90 stopni, w związku z czym kąt (180-(alfa+beta)) należy do II ćwiartki i cosinus wynosi -cos(alfa+beta). Skąd tak naprawdę o tym wiemy ? Jeśli dobrze rozumuję nie wynika to z warunków zadania i jeśli alfa + beta > 90 stopni, to cosinus wyjdzie z plusem, a nie z minusem i rozwiązanie (chyba) nie wyjdzie takie jak trzeba.
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1868
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
A ja mam pytanie do zadania 6. Spróbowałem to udowodnić inaczej niż jest pokazane w odpowiedziach i chciałbym wiedzieć czy jest to dobrze, a mianowicie mój tok myślenia.
przekształcam do postaci
\(x^2(x^2-x+3)-2(x-1)>0\)
\(x^2(x^2-x+3)>2(x-1)\)
i teraz o \(x^2-x+3\) wiem że \(\Delta <0\) i \(a>0\) czyli dla każdego \(x \in R\) wyrażenie jest dodatnie oraz wykazuje ponadto że \(x^2>2x-2\)
(przenosze x i wyliczam delte) wiec otrzymuje że dla każdego x należącego do R \(-x^2-2x-2<0\)
wiec jesli \(x^2>2x-2\) to prawdą będzie że \(x^2(x^2-x+3)>2(x-1)\) dla \(x \in R\)
Dobrze rozumuje?
przekształcam do postaci
\(x^2(x^2-x+3)-2(x-1)>0\)
\(x^2(x^2-x+3)>2(x-1)\)
i teraz o \(x^2-x+3\) wiem że \(\Delta <0\) i \(a>0\) czyli dla każdego \(x \in R\) wyrażenie jest dodatnie oraz wykazuje ponadto że \(x^2>2x-2\)
(przenosze x i wyliczam delte) wiec otrzymuje że dla każdego x należącego do R \(-x^2-2x-2<0\)
wiec jesli \(x^2>2x-2\) to prawdą będzie że \(x^2(x^2-x+3)>2(x-1)\) dla \(x \in R\)
Dobrze rozumuje?