Proste zadania na zbiory [help]

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
killthewall
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 26 sie 2011, 13:15
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

Proste zadania na zbiory [help]

Post autor: killthewall »

Niech \(A = \{\emptyset, \{a\}\}, B= \{\{\emptyset\}, a\}\).
jakie jest wtedy \(P(A-B)\)

czy \(\{a\}\subset (A-B)\) ?

czy \(\{\emptyset\} \in P(A-B)\)?

Gdyby któs mógł mi wytłumaczyć byłbym niezmiernie wdzięczny!!!
DZIEKUJEEEEEE
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Proste zadania na zbiory [help]

Post autor: radagast »

killthewall pisze:Niech \(A = \{\emptyset, \{a\}\}, B= \{\{\emptyset\}, a\}\).
jakie jest wtedy \(P(A-B)\)

czy \(\{a\}\subset (A-B)\) ?
nie, ponieważ \(a \notin A\) (zbiór \(A\) składa się z dwóch elementów, żadnym z nich nie jest \(a\))

dalej nie umiem :oops:
killthewall
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 26 sie 2011, 13:15
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

Re: Proste zadania na zbiory [help]

Post autor: killthewall »

no dzieki, a jakie jest wtedy \(P(A-B)\)?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Oj, wiesz co... ja zaspana byłam rano i nie zauważyłam tego P ... i chyba nie wiem co ono znaczy (nie znam tego oznaczenia, pewnie chodzi o jakąś miarę)
ODPOWIEDZ