reszta z dzielenia

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
thegame92
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 28 paź 2010, 17:45
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

reszta z dzielenia

Post autor: thegame92 »

Proszę o rozwiązanie tego przykladu:

\(7^{2012}\)\((mod26)\)
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4077
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

Zauważ, że
\(7^{12}\equiv 1 \quad (mod 26)\\\)
i teraz:
\(7^{2012}=(7^{12})^{167}\cdot 7^8 \equiv 1\cdot 3=3 \quad (mod 26)\)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

A po kolei:
\(7^2=49\equiv23\equiv-3(mod26)\\7^6\equiv-27\equiv-1(mod26)\\7^{12}\equiv1(mod26)\\7^{2012}=(7^{12})^{167}\cdot7^8=(7^{12})^{167}\cdot7^6\cdot7^2\equiv1^{167}\cdot(-1)\cdot(-3)\equiv3(mod26)\)
ODPOWIEDZ