mam takie oto zadania:
1) Oblicz nie wykonując mnożeń ułamków danych w zapisie tego wyrażenia.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/349 ... d5aca.html - tutaj powyzsze wyrazenie ; )
2) Czworokąty ABCD i EFGH są kwadratami polożonymi tak, jak na rysunku obok. Bok AB ma długość 12 cm. Oblicz pole obszaru DHGCI.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/168 ... be83a.html - tutaj rysunek do zadania
3) Jeśli w diagramie I usuniemy pola oznaczone krzyżykami, to pozostałe wyznaczą siatkę sześcianu taką, że podczas tworzenia modelu odcinki oznaczone tymi samymi literami skleją się. W diagramie II trzy pola są już zaznaczone. Wybierz jeszcze trzy tak, aby po usunięciu wszystkich sześciu również powstała siatka sześcianu. Oznacz jednakowymi literami odcinki, które podczas tworzenia modelu skleją się w jedną krawędź.
http://i49.tinypic.com/f52dya.jpg <- tutaj link do zadania
Bardzo proszę o pomoc! ; )
bardzo pilne!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1.
Sprowadzam wszystko do jednego ułamka (bo są wspólne mianowniki) i mam:
\(\frac{400\cdot125+599\cdot125+262\cdot652+737\cdot652}{777\cdot999}=\frac{125(400+599)+652(262+737)}{777\cdot999}=\frac{125\cdot999+652\cdot999}{777\cdot999}=\)
\(=\frac{999(125+652)}{777\cdot999}=\frac{999\cdot777}{777\cdot999}=1\)
Sprowadzam wszystko do jednego ułamka (bo są wspólne mianowniki) i mam:
\(\frac{400\cdot125+599\cdot125+262\cdot652+737\cdot652}{777\cdot999}=\frac{125(400+599)+652(262+737)}{777\cdot999}=\frac{125\cdot999+652\cdot999}{777\cdot999}=\)
\(=\frac{999(125+652)}{777\cdot999}=\frac{999\cdot777}{777\cdot999}=1\)
2.
|EF| - x, ale |AE|=|EH|=|FB| (kąt EAH to połowa kąta prostego). Czyli |AE|= 4cm
\(|AH|=4\sqrt{2}\), więc \(|HT|=2\sqrt{2}\) (bo AT to połowa przekątnej kwadratu o boku 12 cm).
Pola trójkątów HGC i HGD są równe. Oba mają p0odstawę równą 4cm, a wysokość równą 8cm. Ich pola wynoszą więc\(16cm^2\).
Trzeba jeszcze obliczyć pole trójkąta HGT. Jest to trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości \(2\sqrt{2}\). Jego pole jest więc równe \(4cm^2\).
Pole obszaru DHGCI jest równe \(2\cdot16-4=28cm^2\).
|EF| - x, ale |AE|=|EH|=|FB| (kąt EAH to połowa kąta prostego). Czyli |AE|= 4cm
\(|AH|=4\sqrt{2}\), więc \(|HT|=2\sqrt{2}\) (bo AT to połowa przekątnej kwadratu o boku 12 cm).
Pola trójkątów HGC i HGD są równe. Oba mają p0odstawę równą 4cm, a wysokość równą 8cm. Ich pola wynoszą więc\(16cm^2\).
Trzeba jeszcze obliczyć pole trójkąta HGT. Jest to trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości \(2\sqrt{2}\). Jego pole jest więc równe \(4cm^2\).
Pole obszaru DHGCI jest równe \(2\cdot16-4=28cm^2\).
3.
Trzeba krzyżyki postawić
dolny rząd- obok krzyżyka, druga od lewej
środkowy rząd - pierwsza z lewej strony
górny rząd - obok krzyżyka, druga z prawej strony.
Litery przy krawędziach:
*dwie dolne ściany:
dwie dolne poziome od lewej g, e
pionowe od lewej c, f
pionowa górna a
*środkowe ściany:
dolna pozioma c
pionowe od lewej d, a
pozioma górna b
*dwie górne ściany:
pozioma dolna d
pionowe od lewej g, b
poziome górne od lewej e, f.
Mam nadzieję, że się nie pomyliłam i że zrozumiesz, bo rysunku nie przeniosę.
Trzeba krzyżyki postawić
dolny rząd- obok krzyżyka, druga od lewej
środkowy rząd - pierwsza z lewej strony
górny rząd - obok krzyżyka, druga z prawej strony.
Litery przy krawędziach:
*dwie dolne ściany:
dwie dolne poziome od lewej g, e
pionowe od lewej c, f
pionowa górna a
*środkowe ściany:
dolna pozioma c
pionowe od lewej d, a
pozioma górna b
*dwie górne ściany:
pozioma dolna d
pionowe od lewej g, b
poziome górne od lewej e, f.
Mam nadzieję, że się nie pomyliłam i że zrozumiesz, bo rysunku nie przeniosę.