systemy liczbowe

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Anulak
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 156
Rejestracja: 10 lut 2010, 18:55
Podziękowania: 23 razy

systemy liczbowe

Post autor: Anulak »

W jakich systemach prawdziwe są równości
a) 4+5=12
b)33-14=14
C)4*13=100
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)
\((4+5)_a=12_a\\4+5=a+2\\a=7\)

b)
\((33-14)_a=14_a\\(3a+3)-(a+4)=a+4\\3a+3-a-4=a+4\\a=5\)

c)
\(4\cdot13_a=100_a\\4(a+3)=a^2\\a^2-4a-12=0\\(a-6)(a+2)=0\\a>3\\a=6\)
ODPOWIEDZ