zastosowanie funkcji kwadratowej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
justina
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 272
Rejestracja: 23 lut 2011, 20:09
Podziękowania: 345 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:

zastosowanie funkcji kwadratowej

Post autor: justina »

Reprodukcję obrazu (on jest w kształcie prostokąta) o powierzchni P oprawiono w ramę o wymiarach zewnętrznych x*y.
Oblicz szerokość tej ramy.
I są dwa przykłady:
a) P=2400cm^2
x=80cm, y=60cm
b) P=2700cm^2
x=75cm,y=55cm
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4078
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

to jest kompletne zadanie? coś mi w nim nie gra...
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
justina
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 272
Rejestracja: 23 lut 2011, 20:09
Podziękowania: 345 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: justina »

szczerze mówiąc mi też... bo probuje rozwiazac, a jakby cos brakowało...
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4078
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

weź sobie to P i jeśli ta ramka ma takie duże wymiary to co z ta przestrzenią poniedz obrazem a nią? może przydałaby się jej grubość? mając tylko x i y i pole możemy nieskończenie wymiarów podać na to x i y
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
justina
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 272
Rejestracja: 23 lut 2011, 20:09
Podziękowania: 345 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: justina »

no wlasnie..., ale nie wiem. zadanie niby na 100% poprawnej treści...
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4078
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

czekaj źle przeczytałem :-D wszystko ok jest :-P zrób sobie rysunek obrazu i ramy :-) i rama ma pewną szerokość. to będzie wyglądać jak jeden prostokąt w drugim :-) mamy wymiary zewnętrznego prostokąta i pole wewnętrznego :-)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
justina
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 272
Rejestracja: 23 lut 2011, 20:09
Podziękowania: 345 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: justina »

zrobiłam rysunek. ale co dalej? bo nadal nie czaje... jak to ma wyjsc, jak wydaje mi sie ze pole prostokąta mniejszego wychodzi wieksze od tego prostokata zewnetrznego...
albo juz sie zgubilam...:p
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4078
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

zgubiłaś się :-P wymiary tego wewnętrznego prostokąta to (x-2a)(y-2a) gdzie a to szerokość ramki :-)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
justina
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 272
Rejestracja: 23 lut 2011, 20:09
Podziękowania: 345 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: justina »

poddaję się.!:)
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4078
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

w podpunkcie a)
(80-2a)(60-2a)=2400 i liczysz a - szerokość ramki :-)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
ODPOWIEDZ