PROSZE WYTŁUMACZCIE MI JAK TO SIĘ ROBI Proszę o dokładne rozwiązanie zadania
oblicz długośc pomarańczowego odcinka - narysowane graniastosłupy są prawidłowe
GRANIASTOSŁUPY
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
GRANIASTOSŁUPY
- Załączniki
-
- oblicz długośc pomarańczowego odcinka - narysowane graniastosłupy są prawidłowe
- mata.jpg (29.63 KiB) Przejrzano 942 razy
- kacper218
- Expert
- Posty: 4078
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 7 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
a)
ta krawędź jest takiej samej długości co ta tylna krawędź przerywana.
Przekątna graniastosłupa i przekątna podstawy i szukana krawędź tworzą trójkąt prostokątny.
Liczymy długość przekątnej podstawy
\(d=a\sqrt2=8\sqrt2\)
i z twierdzenia Pitagorasa:
\(x^2=12^2-(8\sqrt2)^2=144-128=16\\x=4\)
Odp pomarańczowy odcinek ma długość 4
ta krawędź jest takiej samej długości co ta tylna krawędź przerywana.
Przekątna graniastosłupa i przekątna podstawy i szukana krawędź tworzą trójkąt prostokątny.
Liczymy długość przekątnej podstawy
\(d=a\sqrt2=8\sqrt2\)
i z twierdzenia Pitagorasa:
\(x^2=12^2-(8\sqrt2)^2=144-128=16\\x=4\)
Odp pomarańczowy odcinek ma długość 4
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
- kacper218
- Expert
- Posty: 4078
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 7 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
b) podobna sytuacja jak w pierwszym tylko teraz pomarańczowy odcinek i wysokość i połowa przekątnej podstawy to nasz trójkąt prostokątny
liczymy długość połowy przekątnej podstawy
\(d=10\sqrt2\\
\frac{d}{2}=5\sqrt2\\\)
i teraz z twierdzenia pitagorasa:
\(x^2=14^2+(5\sqrt2)^2=196+50=246\\
x=\sqrt{246}\)
liczymy długość połowy przekątnej podstawy
\(d=10\sqrt2\\
\frac{d}{2}=5\sqrt2\\\)
i teraz z twierdzenia pitagorasa:
\(x^2=14^2+(5\sqrt2)^2=196+50=246\\
x=\sqrt{246}\)
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
- kacper218
- Expert
- Posty: 4078
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 7 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
c)
teraz jest trochę trudniej ;p
z górnej podstawy policzymy długość krawędzi (graniastosłup prawidłowy - podstawa kwadrat)
mamy daną przekątna to liczymy bok:
\(d=a\sqrt2\\
6=a\sqrt2\\
a=3\sqrt2\)
i teraz patrzymy na przednią ścianę gdzie mamy 8
mamy górną krawędź przekątną i wysokość (ten sam odcinek co szukany pomarańczowy)
i znowu Pitagoras:
\(x^2=8^2-(3\sqrt2)^2=64-18=46\\
x=\sqrt{46}\)
teraz jest trochę trudniej ;p
z górnej podstawy policzymy długość krawędzi (graniastosłup prawidłowy - podstawa kwadrat)
mamy daną przekątna to liczymy bok:
\(d=a\sqrt2\\
6=a\sqrt2\\
a=3\sqrt2\)
i teraz patrzymy na przednią ścianę gdzie mamy 8
mamy górną krawędź przekątną i wysokość (ten sam odcinek co szukany pomarańczowy)
i znowu Pitagoras:
\(x^2=8^2-(3\sqrt2)^2=64-18=46\\
x=\sqrt{46}\)
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.