\(\int_{}^{}cos^3xdx\)-metoda przez podstawienie.
\(\int_{}^{} \frac{4-x}{2+ \sqrt{x} }dx\)-metoda przez podstawienie.
\(\int_{}^{} xcosx^2dx\)-metoda przez podstawienie.
\(\int_{}^{} e^2^xcos3x*dx\)-przez części.
\(\int_{}^{} arccosxdx\)-przez części.
Proszę o wykonanie powyższych całek, wymienionymi metodami. Dzięki z góry.
całki nieoznaczone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: całki nieoznaczone
\(\int_{}^{}cos^3xdx= \begin{vmatrix}
sinx=t
cosxdx=dt
\end{vmatrix}= \int_{}^{} (1-t^2)dt= \int_{}^{} dt- \int_{}^{} t^2dt=t- \frac{t^3}{3}+C=
t- \frac{t^3}{3}+C=sinx- \frac{sin^3x}{3}+C\)
sinx=t
cosxdx=dt
\end{vmatrix}= \int_{}^{} (1-t^2)dt= \int_{}^{} dt- \int_{}^{} t^2dt=t- \frac{t^3}{3}+C=
t- \frac{t^3}{3}+C=sinx- \frac{sin^3x}{3}+C\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: całki nieoznaczone
\(\int_{}^{} xcosx^2dx= \begin{vmatrix} x^2=t
2xdx=dt
xdx=0.5dt
\end{vmatrix}= \int_{}^{} 0.5costdt=0.5sint+C=0.5sinx^2+C\)
2xdx=dt
xdx=0.5dt
\end{vmatrix}= \int_{}^{} 0.5costdt=0.5sint+C=0.5sinx^2+C\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: całki nieoznaczone
\(\int_{}^{} arccosxdx=xarccosx+\int_{}^{} \frac{xdx}{\sqrt{1-x^2}}\)
zajmijmy się całką \(\int_{}^{} \frac{xdx}{\sqrt{1-x^2}}= \begin{vmatrix}t=1-x^2 \\dt=-2xdx \\xdx = -\frac{1}{2}dt \end{vmatrix}= \int_{}^{} -\frac{1}{2\sqrt{t}}=-\sqrt{t}=-\sqrt{1-x^2}\)
stąd \(\int_{}^{} arccosxdx=xarccosx+\int_{}^{} \frac{xdx}{\sqrt{1-x^2}}=xarccosx-\sqrt{1-x^2}+C\)
zajmijmy się całką \(\int_{}^{} \frac{xdx}{\sqrt{1-x^2}}= \begin{vmatrix}t=1-x^2 \\dt=-2xdx \\xdx = -\frac{1}{2}dt \end{vmatrix}= \int_{}^{} -\frac{1}{2\sqrt{t}}=-\sqrt{t}=-\sqrt{1-x^2}\)
stąd \(\int_{}^{} arccosxdx=xarccosx+\int_{}^{} \frac{xdx}{\sqrt{1-x^2}}=xarccosx-\sqrt{1-x^2}+C\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: całki nieoznaczone
\(\int_{}^{} e^{2x}cos3xdx= \int_{}^{} (\frac{1}{2}e^{2x})'cos3xdx=\frac{1}{2}e^{2x}cos(3x)+\frac{3}{2} \int_{}^{} e^{2x}sin3xdx=\\=\frac{1}{2}e^{2x}cos(3x)+\frac{3}{2}(\frac{1}{2}e^{2x}sin3x- \frac{3}{2} \int_{}^{}e^{2x}cos3xdx)= \\ = \frac{1}{2}e^{2x}cos(3x)+\frac{3}{4}e^{2x}sin3x-\frac{9}{4} \int_{}^{} e^{2x}cos3xdx\)
stąd \(\frac{13}{4} \int_{}^{} e^{2x}cos3xdx=\frac{1}{2}e^{2x}(cos3x+\frac{3}{2}sin3x)\)
czyli \(\int_{}^{} e^{2x}cos3xdx=\frac{2}{13}e^{2x}(cos3x+\frac{3}{2}sin3x)+C\)
stąd \(\frac{13}{4} \int_{}^{} e^{2x}cos3xdx=\frac{1}{2}e^{2x}(cos3x+\frac{3}{2}sin3x)\)
czyli \(\int_{}^{} e^{2x}cos3xdx=\frac{2}{13}e^{2x}(cos3x+\frac{3}{2}sin3x)+C\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)