Podstawą graniastosłupa jest romb o kącie ostrym α = 45°. Ściana boczna jest kwadratem o przekątnej p = 4 . Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
Aha, bym zapomniał, mam podaną odpowiedź do tego zadania: Pc = 16( + 4) cm2
Witam. Kto pomógł by mi rozłożyć na czynniki pierwsze to zadanie?
Podstawą graniastosłupa jest romb...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
a - długość boku rombu i wysokości graniastosłupa
\(p=4\sqrt{2}\ \ \ i \ \ p=a\sqrt{2}\ \ \ \Rightarrow\ \ \ a=4\)
\(P_{rombu}=a^2\sin \alpha\ \ \ \ i\ \ \ a=4\ \ \ \ i\ \ \ \alpha=45^\circ\ \ \ \ \Rightarrow\ \ \ \ P_{rombu}=16\sin 45^\circ=8\sqrt{2}\)
\(P_c=2P{rombu}+4P_{kwadratu}=16\sqrt{2}+4\cdot 16=16(\sqrt{2}+4}\)
\(p=4\sqrt{2}\ \ \ i \ \ p=a\sqrt{2}\ \ \ \Rightarrow\ \ \ a=4\)
\(P_{rombu}=a^2\sin \alpha\ \ \ \ i\ \ \ a=4\ \ \ \ i\ \ \ \alpha=45^\circ\ \ \ \ \Rightarrow\ \ \ \ P_{rombu}=16\sin 45^\circ=8\sqrt{2}\)
\(P_c=2P{rombu}+4P_{kwadratu}=16\sqrt{2}+4\cdot 16=16(\sqrt{2}+4}\)