VI próbna matura 2013 z zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij

VI próbna matura była:

Podstawa - łatwa
2
6%
Podstawa - normalna
10
32%
Podstawa - trudna
1
3%
Rozszerzenie - łatwa
0
Brak głosów
Rozszerzenie - normalna
6
19%
Rozszerzenie - trudna
12
39%
 
Liczba głosów: 31

rafal9541
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 04 mar 2012, 17:28
Podziękowania: 3 razy

Re: VI próbna matura 2013 z zadania.info

Post autor: rafal9541 »

Ok, zwracam honor. Rzeczywiście macie rację zapomniałem wrócić do logarytmu. Dzięki za pomoc :D .
gitarzysta1993
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 02 gru 2010, 21:58
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

Post autor: gitarzysta1993 »

Rozwiązując zadanie 7 zauważyłem jeszcze jedną możliwość ustawienia stycznej tutaj jest mój rysunek: http://db.tt/s8zzHaVN ku mojemu zdziwieniu po rozwiązaniu dostaję ten sam wynik co wy. Dlaczego tak się dzieje?
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

obr.png
obr.png (8.84 KiB) Przejrzano 2021 razy
W takiej sytuacji są cztery styczne do dwóch okręgów. Dwa niebieskie odcinki mają tę samą długość i dwa czerwone też mają tę samą długość (tak jest bo ten obrazek ma oś symetrii: prostą przechodzącą przez środki okręgów).
gitarzysta1993
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 02 gru 2010, 21:58
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

Re: VI próbna matura 2013 z zadania.info

Post autor: gitarzysta1993 »

Czyli ta oś symetrii będzie przechodziła przez punkt przecięcia stycznych czerwonych? Jestem jeszcze ciekaw czy zadanie to dałoby się rozwiązać układając układ równań, gdzie wzór stycznej określono by jako y= ax+b i jedno równanie opisywaloby odległość odleglosc środka jednego okręgu od stycznej jako r1, zaś drugie równanie odległość środka drugiego okręgu od tej samej stycznej.
dyzio163
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 27 sty 2013, 14:30
Płeć:

Post autor: dyzio163 »

Witam, mam pytanie odnośnie zadania 2. Dlaczego przyjmujemy na końcu zadania, że cosinus kąta jest ujemny? Równie dobrze, może być to kąt ostry, wtedy pierwsza ćwiartka i cosinus jest dodatni.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

gitarzysta1993 pisze:Czyli ta oś symetrii będzie przechodziła przez punkt przecięcia stycznych czerwonych?
Tak, będzie.
Jestem jeszcze ciekaw czy zadanie to dałoby się rozwiązać układając układ równań, gdzie wzór stycznej określono by jako y= ax+b i jedno równanie opisywaloby odległość odleglosc środka jednego okręgu od stycznej jako r1, zaś drugie równanie odległość środka drugiego okręgu od tej samej stycznej.
Na pewno się da w ten sposób wyznaczyć równania stycznych, ale byłoby to rachunkowo dość skomplikowane. O to właśnie chodzi w tym zadaniu, że długość tego odcinka można obliczyć, pomimo, że nie wiemy jakie on ma końce.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

dyzio163 pisze:Witam, mam pytanie odnośnie zadania 2. Dlaczego przyjmujemy na końcu zadania, że cosinus kąta jest ujemny? Równie dobrze, może być to kąt ostry, wtedy pierwsza ćwiartka i cosinus jest dodatni.
Nie przyjmujemy, że cosinus jest ujemny, tylko szacujemy, że jest to najgorszy możliwy przypadek. Dokładniej, korzystamy z tego, że \(\cos \gamma >-1\) Jeżeli cosinus jest dodatni, to nierówność jest jeszcze ostrzej spełniona.
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4080
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

polecam dodać do rozwiązań zadania drugiego sposób z tematu
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=20&t=51527
dowód nie wykorzystuje funkcji trygonometrycznych :-)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Dopisałem. Dzięki.
smieszny
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 10 mar 2013, 16:53
Płeć:

Post autor: smieszny »

Sorki, że odgrzebuję, ale wcześniej nie korzystałem z waszych matur. Nie kumam kompletnie zadania 8, o ile inne jestem w stanie zrozumieć, z trudnością, ale coś zaczyna świtać, o tyle w rozwiązaniu 8 nie łapię nic. Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć, dlaczego te trójkąty AOD i DOC są podobne do siebie w tej samej skali, co ABO i CDO?
ODPOWIEDZ