Geometria - Objętość figury

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RRR
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 06 kwie 2013, 22:55
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Geometria - Objętość figury

Post autor: RRR »

Witam
Pomoże mi ktoś z tym zadaniem ?

Podstawą zbiornika jest figura utworzona z trójkąta będącego połową kwadratu o boku 80 cm i półkola, którego średnicą jest przekątna tego kwadratu.
Ile litrów wody należy wlać do tego zbiornika aby poziom wody wypełnił 50 cm?
Pi w przybliżeniu = 3

Tutaj taki mały obrazek jak wygląda ta figura :

Obrazek
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4081
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

objętość liczysz jako sumę objętości bryły o podstawie półkola i graniastosłupa trójkątnego.
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
RRR
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 06 kwie 2013, 22:55
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: RRR »

Dużo mi pomogłeś pisząc to ...
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4081
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

wiem, że chcecie gotowe rozwiązania...
\(80 cm = 8 dm\\
r=\frac{8\sqrt2}{2}\)

objętość tej bryły o podstawie półkola liczysz jako \(V=\frac{\pi r^2 H}{2}\)
objętość graniastosłupa, to \(V=32 \cdot H\)
Objętość naczynia to suma tych objętości...
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
RRR
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 06 kwie 2013, 22:55
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: RRR »

Nie chce gotowca ale jakiegoś nakierowania ;)
Na rysunku ( jestem zielony ) widzę tylko 2x 80 cm
i nic więcej, nie ma wysokosci żeby obliczyć, tylko ten kąt prosty co mi nic nie daje -.-
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4081
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

rozumiesz w ogóle to co napisałem wyżej? :-)
w jaki sposób liczymy te objętość?
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
RRR
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 06 kwie 2013, 22:55
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: RRR »

Objetość liczymy ze wzoru :)
Już mniej więcej wiem o co chodzi dam znać czy dobrze mi wyjdzie ^^
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4081
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

ok :-) wysokość to 50 cm ale zamieniłem na dm tamte to to też musimy na 5dm :-)
Odpowiedź mamy podać w litrach czyli dm sześciennych dlatego lepiej zamienić :-)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
ODPOWIEDZ