Sprawozdanie z efektu halla

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
faber33
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 16 sty 2013, 17:42

Sprawozdanie z efektu halla

Post autor: faber33 »

Zadania jakie mam zrobić:
Obrazek

Oto moje wyniki:
Obrazek

Zrobiłem w excelu metodą najmniejszych kwadratów aproksymację,

Na osi Y jest prąd Is
Na osi X jest napięcie Uh

Obliczyłem wartość stałej \(Rh= \frac{a*d}{A*I}\)

gdzie
A=0,0045
d= 0,000081550

\(Rh = 26,6 * 10^{-2}\)


Co wogóle nie pasuje do podanej wyżej tabelki ze stałymi :/

\(\Delta R_h = \sqrt{(\frac{d}{A*I}*( \Delta a))^{2} +(\frac{a*d}{A}*\frac{-1}{I*I}* ( \Delta I))^{2}}\)

Tutaj wychodzi w miarę logicznie bo błąd jest mały \(\Delta R_h1 = 0,133\)

Mam jeszcze 3 takie tabelki.


Więc wszystkie wyniki są takie:
\(R_h1 = 26,6 ^{-2}
R_h2 = 6,7 ^{-2}
R_h3 = 2,98 ^{-2}
R_h4 = 1,66 ^{-2}

\Delta R_h1 = 0,133
\Delta R_h2 = 0,0168
\Delta R_h3 = 0,0049
\Delta R_h4 = 0,00221\)


I mam teraz obliczyć średnią ważoną. Problem w tym że nie wiem jakie dać wagi:

Obrazek

znalazłem że należy je przyjąć jako:

\(w_i= \frac{c}{\Delta Rh}\)

gdzie c jest jakaś dowolną stałą :/

I teraz obliczając tą średnią wychodzi mi ona:

\(X=2,67*10^{-2}\)

ale jej błąd nie wiem jak teraz policzyć :/ ????



W ogóle mój tok rozumowania jest dobry...Mógłby ktoś potwierdzić współczynnik a bo jeśli on jest źle to wszystko się posypie :/
ODPOWIEDZ