Ts=2π√(l/g)
z tego trzeba wyznaczyć g.
wyznaczenie ze wzoru
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
\(T=2\pi \sqrt{\frac{l}{g}}\ \ \\) podnosimy do kwadratu
\(T^2=4\pi^2\frac{l}{g}\ \ \\) mnożymy przez g
\(T^2g=4\pi^2l\ \ \\) dzielimy przez T^2
\(g=\frac{4\pi^2 l}{T^2}\)
\(T^2=4\pi^2\frac{l}{g}\ \ \\) mnożymy przez g
\(T^2g=4\pi^2l\ \ \\) dzielimy przez T^2
\(g=\frac{4\pi^2 l}{T^2}\)
Ostatnio zmieniony 06 gru 2009, 11:06 przez domino21, łącznie zmieniany 1 raz.