1.Promień podstawy walca ma 3cm, a przekątna jego przekroju osiowego tworzy z płaszczyzną podstawy kąt \(45^\circ\). oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca oraz objętość walca.
2.narysuj graf i podaj liczby możliwych wyników jeśli
a)rzucamy dwukrotnie symetryczną monetą i czterościeną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyrzucono dwa orły i parzystą liczbę oczek
b)rzucamy dwukrotnie symetryczną monetą. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyrzucono 3 orły i 2 reszki
c)rzucamy monetą, czterościenną kostką do gry i sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyrzucono reszką i dwie parzyste liczby
d)losujemy z urny 3 kule(ze zwracaniem)z pośród pięciu ponumerowanych od1 do 5. Oblicz prawdopodobieństwo,że wylosowane kule są z numerami nieparzystymi
pole prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: pole prawdopodobieństwo
\(1
h=2r=6
P_c=2 \pi r(r+h)=54 \pi
V= \pi r^2h=54 \pi\)
h=2r=6
P_c=2 \pi r(r+h)=54 \pi
V= \pi r^2h=54 \pi\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya