Witam,
mam problem z zadaniem..:
przez pręt o długości l płynie prąd i wydziela się moc P, pręt ma opór R, oblicz
natężenie pola w tym przewodniku
Niestety mam tylko tyle co do treści , da się to rozwiązać?
Elektrostatyka, e=?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 08 kwie 2013, 18:48
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
Re: Elektrostatyka, e=?
Natężenie jednorodnego pola elektrostatycznego we wszelakich kondensatorach i innych tego typu rzeczach przedstawia się wzorem
\(E=\frac{U}{D}\)
gdzie E to natężenie pola, U to napięcie między dwoma punktami w tym polu (w tym przypadku wykorzystamy napięcie między dwoma końcami pręta), a D to odległość między tymi punktami (więc będzie to długość pręta). Musimy więc tylko znaleźć napięcie.
Zaś moc prądu stałego to
\(P=UI\)
P to moc, U to napięcie, I to natężenie prądu. Podstawiając do mocy prawo Ohma (\(I=\frac{U}{R}\))
Otrzymujemy:
\(P = \frac{U^2}{R}\)
Stąd wyprowadzamy napięcie:
\(PR=U^2 \to \sqrt{PR}=U\)
Więc wracając do natężenia pola:
\(E=\frac{\sqrt{PR}}{l}\)
Nie wiem, czy tego szukałaś, ale powinno się zgadzać
\(E=\frac{U}{D}\)
gdzie E to natężenie pola, U to napięcie między dwoma punktami w tym polu (w tym przypadku wykorzystamy napięcie między dwoma końcami pręta), a D to odległość między tymi punktami (więc będzie to długość pręta). Musimy więc tylko znaleźć napięcie.
Zaś moc prądu stałego to
\(P=UI\)
P to moc, U to napięcie, I to natężenie prądu. Podstawiając do mocy prawo Ohma (\(I=\frac{U}{R}\))
Otrzymujemy:
\(P = \frac{U^2}{R}\)
Stąd wyprowadzamy napięcie:
\(PR=U^2 \to \sqrt{PR}=U\)
Więc wracając do natężenia pola:
\(E=\frac{\sqrt{PR}}{l}\)
Nie wiem, czy tego szukałaś, ale powinno się zgadzać