Pole trójkąta

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
20Ania
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 24 lis 2009, 20:22

Pole trójkąta

Post autor: 20Ania »

oblicz pole trójkąta o wierzchołkach A=(-4;-5) B=(5;2) C=(-1;7)
20Ania
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 24 lis 2009, 20:22

Pole trójkąta

Post autor: 20Ania »

mam do obliczenia pole trójkąta o wierzchołkach
A=(-4;-5) B=(5;2) C=(-1;7)
P=1/2 a h
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Napisz równanie prostej AB i oblicz odległość punktu C od tej prostej---to będzie wysokość trójkąta.
Podstawą jest odcinek AB i jego długość obliczysz ze wzoru na odległość dwóch punktów.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Policz długości boków i skorzystaj ze wzoru Herona.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

albo ze wzoru:

\(P=\frac{1}{2}|(x_B-x_A)(y_C-y_A)-(y_B-y_A)(x_C-x_A)|\)
ODPOWIEDZ