Pomocy! Funkcje boolowskie

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ziben69
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 kwie 2013, 15:27
Płeć:

Pomocy! Funkcje boolowskie

Post autor: ziben69 »

Mam takie zadanie:
Wykorzystując dwie funkcje boolowskie podać wszystkie możliwe lokalizacje nadajników w układzie nadawczo-odbiorniczym tak, aby pozostałe urządzenia mogły odebrać informacje,
a) Aby nadajniki nie były ze sobą połączone.
b) Aby nadajniki były dowolnie zlokalizowane, ale stanowiły zestawy minimalne.

I mam taki domek
/\
|=|

nie wiedziałem jak narysować go tu za pomocą operatorów, ale chyba wiecie jak wygląda domek. Wierzchołki są ponazywane odpowiednio, od szczytu x1,x2,x3,x4,x5 zgodnie z wskazówkami zegara.

Trzeba zastosować 2 wzory na sumę i iloczyn.
Problem w tym, że nie wiem na czym dokładnie polega ta metoda pochłaniania.

doszedłem do tego tylko:
Iloczyn:
Korzystając z wzoru na Fi: iloczyn n,i=1 (xi+xi1+...+xij)
Fi = (x1+x2+x5)*(x2+x1+x3+x5)*(x3+x2+x4)*(x4+x3+x5)*(x5+x1+x2+x4)
A teraz pytanie moje co z tym zrobić dalej oraz jak zabrać się za sumę.
Dziękuję!!
ODPOWIEDZ