V próbna matura 2013 z zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij

V próbna matura była:

Podstawa - łatwa
2
8%
Podstawa - normalna
5
20%
Podstawa - trudna
0
Brak głosów
Rozszerzenie - łatwa
0
Brak głosów
Rozszerzenie - normalna
3
12%
Rozszerzenie - trudna
15
60%
 
Liczba głosów: 25

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

V próbna matura 2013 z zadania.info

Post autor: supergolonka »

Właśnie zamieściliśmy arkusze V próbnej matury.
http://www.zadania.info/n/4601129
Do jutra (7 kwietnia) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4078
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

Będą mieli maturzyści problemy z tą maturką rozszerzoną :D
Zadanie 3 nie na maturę... zdecydowanie
Pozostałe takie średnie :)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Rozwiązania zadań

Post autor: supergolonka »

Rozwiązania zadań:
Podstawa
Rozszerzenie
picia94
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 13 sty 2013, 13:14
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: V próbna matura 2013 z zadania.info

Post autor: picia94 »

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego przy rozpatrywaniu a różne od -3 przyrównalismy do a?
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Jeżeli \(a\neq -3\) to równanie liniowe z \((-a-3)x\) z jednej strony ma rozwiązanie, ale nie wiadomo, czy jest to rozwiązanie wyjściowego równania, bo tam było x-a w mianowniku. Trzeba więc sprawdzić, kiedy rozwiązanie równania liniowego jest równe a, czyli zeruje mianownik w wyjściowym równaniu.
Crazy Driver
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1070
Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 357 razy

Re:

Post autor: Crazy Driver »

kacper218 pisze: Zadanie 3 nie na maturę... zdecydowanie
Dlaczego tak sądzisz?
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4078
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

Za trudne jak dla maturzystów... szczególnie jeśli mają wymagania jakie mają... :)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Crazy Driver
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1070
Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 357 razy

Post autor: Crazy Driver »

Nadal nie rozumiem, dlaczego to ma być za trudne. Zadanie sprowadza się do znalezienia parametru, dla którego równanie liniowe nie ma rozwiązania. W którym miejscu wykracza to poza obecne wymagania maturalne, albo odznacza się jakąś szczególną trudnością?
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
Awatar użytkownika
wodnik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Post autor: wodnik »

Trudność tego zadania polega pewnie na nieprzyjemnych rachunkach. Ale szczerze mówiąc dokładnie taka była ubiegłoroczna matura rozszerzona - sporo było nieprzyjemnych rachunków. Mi też się wydaje, że akurat to zadanie jest dość maturalne.
infinite19
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 kwie 2013, 20:11
Płeć:

Re: V próbna matura 2013 z zadania.info

Post autor: infinite19 »

czy w zadaniu 10 z rozszerzonej ma wyjść a^3/12tg(alfa) ?
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4078
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

tak taka jest odpowiedź :)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
m4rc5
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 09 kwie 2013, 21:46
Płeć:

Post autor: m4rc5 »

Czy zadanie 5 z rozszerzenia można uzasadnić tym, że kąty ADB i ACB będąc równe mogą być oparte na tym samym łuku w okręgu?
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Można to tak zrobić, ale nie jest to zupełnie proste. Dlatego nie jest proste, że twierdzenie o kątach wpisanych zazwyczaj jest sformułowane jako implikacja, a nie równoważność. Tzn. jeżeli kąty są oparte na tym samym łuku to są równe. Nie ma tu nic o tym, że jak kąty są równe, to punkty leżą na okręgu.

Można to jednak zrobić następująco:
1. Opisujemy okrąg na trójkącie ABC.
2. Niech D' punkt wspólny okręgu i prostej AC.
3. Z równości kątów ADB=AD'B wnioskujemy, że D=D'.
Może dopiszę to jako drugi sposób.
Awatar użytkownika
denatlu
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1107
Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
Lokalizacja: Lublin
Podziękowania: 145 razy
Otrzymane podziękowania: 344 razy
Płeć:

Post autor: denatlu »

A potraficie udowodnić piąte bez zakładania, że tam się ten okrąg opisać da? Żeby to wyszło tak naturalnie, a nie na siłę.
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4078
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

Widziałeś rozwiązanie?
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
ODPOWIEDZ