Ciągi- zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 178
- Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
- Podziękowania: 46 razy
-
- Często tu bywam
- Posty: 178
- Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
- Podziękowania: 46 razy
1. Bolek przejechał na rowerze 32 km szosą i 20 km polną drogą w czasie 2h 40 min. Srednia szybkosc jazdy po szosie byla o 20 km/h większa od sredniej szybkosci jazdy po polnej drodze. Oblicz srednia szybkosc na szosie i srednia szybkosc na polnej drodze. Bardzo prosze o pomoc... Jutro mam sprawdzian:(
-
- Często tu bywam
- Posty: 178
- Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
- Podziękowania: 46 razy
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
To samo od strony fizykidomino21 pisze:zad 2.
x - średnia prędkość pociągu osobowego
y - czas przejazdu pociągu osobowego
\(\begin{cases} xy=360 \\ (x+30)(y-1)=360 \end{cases} \ \Rightarrow \ \begin{cases} x=90 \\ y=4 \end{cases}\)
pociąg osobowy 90
pociąg ekspresowy 120
pośpiech ma indeksy 1
osobowy ma indeksy 2
s=360km
v - prędkość
t - czas
układ równań
v1 = s/t1
v2 = s/t2
v1=v2+30
t1=t2-1
-
- Często tu bywam
- Posty: 178
- Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
- Podziękowania: 46 razy
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(f(x)=\frac{|x-1|}{|x+1|}\)
dziedzina \(x\ne-1\)
\(x\in(-\infty;-1)\)
\(f(x)=\frac{-x+1}{-x-1}=\frac{x-1}{x+1}\)
\(x\in(-1;1]\)
\(f(x)=\frac{-x+1}{x+1}\)
\(x\in(1;+\infty)\)
\(f(x)=\frac{x-1}{x+1}\)
dziedzina \(x\ne-1\)
\(x\in(-\infty;-1)\)
\(f(x)=\frac{-x+1}{-x-1}=\frac{x-1}{x+1}\)
\(x\in(-1;1]\)
\(f(x)=\frac{-x+1}{x+1}\)
\(x\in(1;+\infty)\)
\(f(x)=\frac{x-1}{x+1}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Często tu bywam
- Posty: 178
- Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
- Podziękowania: 46 razy
-
- Często tu bywam
- Posty: 178
- Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
- Podziękowania: 46 razy
-
- Często tu bywam
- Posty: 178
- Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
- Podziękowania: 46 razy
-
- Często tu bywam
- Posty: 178
- Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
- Podziękowania: 46 razy
2.skoczek-92 pisze:Proszę o pomoc... 2. Oblicz sumę siedmiu początkowych wyrazow ciagu arytmetycznego, w którym:
a3=7 a13-a9=20. 3. Wykaz, ze ciag an=5*2(do potegi n+1) jest geometryczny.
\(a_3=7\\a_{13}-a_9=20\\a_{13}-a_9=4r\\4r=20\\r=5\\a_3=a_1+2r\\7=a_1+10\\a_1=-3\\a_7=a_1+6r\\a_7=-3+30\\a_7=27\\S_7=\frac{a_1+a_7}{2}\cdot7\\S_7=\frac{-3+27}{2}\cdot7\\S_7=12\cdot7\\S_7=84\)
3.
\(a_n=5\cdot2^{n+1}\\a_{n+1}=5\cdot2^{n+2}\\\frac{a_{n+1}}{a_n}=\frac{5\cdot2^{n+2}}{5\cdot2^{n+1}}=\frac{5\cdot2^{n+1}\cdot2}{5\cdot2^{n+1}}\\\frac{a_{n+1}}{a_n}=2\).
Czyli ciąg jest ciągiem geometrycznym o ilorazie równym 2.