Ciągi- zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 178
- Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
- Podziękowania: 46 razy
Ciągi- zadania
Pomocy! Mam kilka zadań i potrzebuje szybko rozwiązań... 1.Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 3. Oblicz jego obwód.
2. Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Oblicz długości przyprostokątych, jeżeli przeciwprostokątna ma długość 10.
3. Wykaż, że długość boków trójąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny wtedy i tylko wtedy, gdy trójkąt ten jest podobny do trójkąta o bokach3, 4, 5. Pozdro
2. Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Oblicz długości przyprostokątych, jeżeli przeciwprostokątna ma długość 10.
3. Wykaż, że długość boków trójąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny wtedy i tylko wtedy, gdy trójkąt ten jest podobny do trójkąta o bokach3, 4, 5. Pozdro
-
- Często tu bywam
- Posty: 178
- Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
- Podziękowania: 46 razy
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
3.
a, b, c - boki trójkąta
Ponieważ jest on podobny do trójkąta o bokach \(3,4,5\), więc zachodzi równość
\(\frac{a}{b}=\frac{3}{4} \Rightarrow b=\frac{4}{3}a\)
\(\frac{a}{c}=\frac{3}{5} \Rightarrow c=\frac{5}{3}a\)
czyli boki naszego trójkata to
\(a,\frac{4}{3}a,\frac{5}{3}a\)
Sprawdzamy czy tworzą ciąg arytmetyczny
\(\frac{4}{3}a-a=\frac{1}{3}a\)
\(\frac{5}{3}a-\frac{4}{3}a=\frac{1}{3}a\)
\(r=\frac{1}{3}a\) - ciąg jest arytmetyczny
a, b, c - boki trójkąta
Ponieważ jest on podobny do trójkąta o bokach \(3,4,5\), więc zachodzi równość
\(\frac{a}{b}=\frac{3}{4} \Rightarrow b=\frac{4}{3}a\)
\(\frac{a}{c}=\frac{3}{5} \Rightarrow c=\frac{5}{3}a\)
czyli boki naszego trójkata to
\(a,\frac{4}{3}a,\frac{5}{3}a\)
Sprawdzamy czy tworzą ciąg arytmetyczny
\(\frac{4}{3}a-a=\frac{1}{3}a\)
\(\frac{5}{3}a-\frac{4}{3}a=\frac{1}{3}a\)
\(r=\frac{1}{3}a\) - ciąg jest arytmetyczny
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
a) \(a_1=4, a_2=m+6, a_3=2m+8\)
\(a_1=4\\
a_2=a_1+r=4+r=m+6\\
a_3=a_1+2r=4+2r=2m+8\)
\(\{4+r=m+6\\4+2r=2m+8\)
\(r = m + 2\)
\(a_4=a_1+3r=4+3(m+2)=3m + 10\)
\(a_5=a_1+4r=4+4(m+2)=4m + 12\)
monotoniczność wiesz jak sprawdzić?
\(a_1=4\\
a_2=a_1+r=4+r=m+6\\
a_3=a_1+2r=4+2r=2m+8\)
\(\{4+r=m+6\\4+2r=2m+8\)
\(r = m + 2\)
\(a_4=a_1+3r=4+3(m+2)=3m + 10\)
\(a_5=a_1+4r=4+4(m+2)=4m + 12\)
monotoniczność wiesz jak sprawdzić?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Często tu bywam
- Posty: 178
- Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
- Podziękowania: 46 razy
-
- Często tu bywam
- Posty: 178
- Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
- Podziękowania: 46 razy
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Wzór na ogólny wyraz cągu to
\(a_n=a_1+(n-1)r\)
czyli u nas
\(a_n=4+(n-1)(m+2)\)
badamy
\(a_{n+1}-a_n=4+[(n+1)-1](m+2)-[4+(n-1)(m+2)]=mn + 2n + 4-[mn - m + 2n + 2]=m+2\)
Ciąg jest malejący jeżeli \(a_{n+1}-a_n<0\), czyli
\(m+2<0\)
\(m<-2\)
Ciąg jest stały jeżeli \(a_{n+1}-a_n=0\), czyli
\(m+2=0\)
\(m=-2\)
Ciąg jest rosnący jeżeli \(a_{n+1}-a_n>0\), czyli
\(m+2>0\)
\(m>-2\)
\(a_n=a_1+(n-1)r\)
czyli u nas
\(a_n=4+(n-1)(m+2)\)
badamy
\(a_{n+1}-a_n=4+[(n+1)-1](m+2)-[4+(n-1)(m+2)]=mn + 2n + 4-[mn - m + 2n + 2]=m+2\)
Ciąg jest malejący jeżeli \(a_{n+1}-a_n<0\), czyli
\(m+2<0\)
\(m<-2\)
Ciąg jest stały jeżeli \(a_{n+1}-a_n=0\), czyli
\(m+2=0\)
\(m=-2\)
Ciąg jest rosnący jeżeli \(a_{n+1}-a_n>0\), czyli
\(m+2>0\)
\(m>-2\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Często tu bywam
- Posty: 178
- Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
- Podziękowania: 46 razy
-
- Często tu bywam
- Posty: 178
- Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
- Podziękowania: 46 razy
Utwórzmy dwa ciągi -
\((a_n)=1,2,3,...,n-1,n\) oraz
\((b_n)=n,n-1,n-2,...,2,1\).
Dodajmy teraz odpowiednio wyrazy tych ciągów: \(a_1+b_1,a_2+b_2,...,a_n+b_n\).
Zauważmy, że wszystkie te sumy są równe n + 1. Sum tych jest n. Więc łączna suma wszystkich wyrazów ciągu \((a_n)\) i ciągu \((b_n)\) jest równa n(n + 1).
Ale suma wszystkich wyrazów ciągu \((a_n)\) jest taka sama, jak suma wszystkich wyrazów ciągu \((b_n)\).
Zatem suma wszystkich wyrazów ciągu \((a_n)\) jest równa \(\frac{1}{2}n(n+1)\).
Czyli \(1+2+3+...+n=\frac{n(n+1)}{2}\)
\((a_n)=1,2,3,...,n-1,n\) oraz
\((b_n)=n,n-1,n-2,...,2,1\).
Dodajmy teraz odpowiednio wyrazy tych ciągów: \(a_1+b_1,a_2+b_2,...,a_n+b_n\).
Zauważmy, że wszystkie te sumy są równe n + 1. Sum tych jest n. Więc łączna suma wszystkich wyrazów ciągu \((a_n)\) i ciągu \((b_n)\) jest równa n(n + 1).
Ale suma wszystkich wyrazów ciągu \((a_n)\) jest taka sama, jak suma wszystkich wyrazów ciągu \((b_n)\).
Zatem suma wszystkich wyrazów ciągu \((a_n)\) jest równa \(\frac{1}{2}n(n+1)\).
Czyli \(1+2+3+...+n=\frac{n(n+1)}{2}\)
-
- Często tu bywam
- Posty: 178
- Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
- Podziękowania: 46 razy