Ciągi- zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
2.
x- ilość godzin potrzebnych I robotnikowi do wykonania całej pracy
y - ilość godzin potrzebnych II robotnikowi
\(\frac{1}{x}\) - część pracy, jaką I robotnik wykonuje w ciągu 1 godziny
\(\frac{1}{y}\) - część pracy, jaką wykonuje II robotnik w ciągu 1 godziny
\(\begin{cases}\frac{1}{x}+\frac{1}{y}=\frac{1}{10}\\\frac{1}{3}x+\frac{2}{3}y=25\end{cases}\\x+2y=75\\x=75-2y\\\frac{x+y}{xy}=\frac{1}{10}\\10(x+y)=xy\\10(75-2y+y)=(75-2y)y\\2y^2-85y+750=0\\\Delta=1225\\\sqrt{\Delta}=35\)
\(y_1=12,5\vee\ y_2=30\)
\(\begin{cases}x_1=50\\y_1=12,5\end{cases}\vee\begin{cases}x_2=15\\y_2=30\end{cases}\)
x- ilość godzin potrzebnych I robotnikowi do wykonania całej pracy
y - ilość godzin potrzebnych II robotnikowi
\(\frac{1}{x}\) - część pracy, jaką I robotnik wykonuje w ciągu 1 godziny
\(\frac{1}{y}\) - część pracy, jaką wykonuje II robotnik w ciągu 1 godziny
\(\begin{cases}\frac{1}{x}+\frac{1}{y}=\frac{1}{10}\\\frac{1}{3}x+\frac{2}{3}y=25\end{cases}\\x+2y=75\\x=75-2y\\\frac{x+y}{xy}=\frac{1}{10}\\10(x+y)=xy\\10(75-2y+y)=(75-2y)y\\2y^2-85y+750=0\\\Delta=1225\\\sqrt{\Delta}=35\)
\(y_1=12,5\vee\ y_2=30\)
\(\begin{cases}x_1=50\\y_1=12,5\end{cases}\vee\begin{cases}x_2=15\\y_2=30\end{cases}\)
-
- Często tu bywam
- Posty: 178
- Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
- Podziękowania: 46 razy
Nazwałam pierwszy wyraz ciągu \(a_1=a\), iloraz ciągu q.
\(\begin{cases}aq^4-aq^2=27\\aq^3-aq=18\end{cases}\\\begin{cases}aq^2(q^2-1)=27\\aq(q^2-1)=18\end{cases}\).
Podzieliłam stronami te równania - otrzymałam:
\(q=\frac{3}{2}\)
Po podstawieniu otrzymanej wartości q do drugiego równania otrzymałam:
\(a\cdot\frac{3}{2}(\frac{9}{4}-1)=18\\a\cdot\frac{15}{8}=18\\a=18\cdot\frac{8}{15}\\a=\frac{48}{5}\).
\(a_1=\frac{48}{5}=9,6\) \(q=\frac{3}{2}=1,5\)
\(\begin{cases}aq^4-aq^2=27\\aq^3-aq=18\end{cases}\\\begin{cases}aq^2(q^2-1)=27\\aq(q^2-1)=18\end{cases}\).
Podzieliłam stronami te równania - otrzymałam:
\(q=\frac{3}{2}\)
Po podstawieniu otrzymanej wartości q do drugiego równania otrzymałam:
\(a\cdot\frac{3}{2}(\frac{9}{4}-1)=18\\a\cdot\frac{15}{8}=18\\a=18\cdot\frac{8}{15}\\a=\frac{48}{5}\).
\(a_1=\frac{48}{5}=9,6\) \(q=\frac{3}{2}=1,5\)
-
- Często tu bywam
- Posty: 178
- Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
- Podziękowania: 46 razy
-
- Często tu bywam
- Posty: 178
- Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
- Podziękowania: 46 razy
-
- Często tu bywam
- Posty: 178
- Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
- Podziękowania: 46 razy
-
- Często tu bywam
- Posty: 178
- Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
- Podziękowania: 46 razy
Proszę o szybką pomoc, bardzo. 2. Prostopadłościan o podstawie kwadratu ma pole pow. bocznej równe 48 dm2. Podaj wzor opisujacy zalezonosc miedzy wysokoscia y tego prostopadloscianu a krawedzia x jego podstawy.
a)jakie sa wymiary tego prostopadloscianu, jesli jego wysokosc jest o 200% dluzsza od dlugosci krawedzi podstawy?
a)jakie sa wymiary tego prostopadloscianu, jesli jego wysokosc jest o 200% dluzsza od dlugosci krawedzi podstawy?
Zależność między tymi wielkościami:
4xy=48
xy=12 lub \(y=\frac{12}{x}\)
y=x+200%x
y=3x
\(x\cdot3x=12\\x^2=4\\x=2\\y=6\)
Czy Twoje pytanie dotyczy tego prostopadłościanu?
Jeśli długość boku zwiększy się trzykrotnie, to y trzykrotnie zmaleje.
Jeśli x wzrośnie o 100% (czyli dwa razy), to y zmaleje 2 razy (o 50%).
4xy=48
xy=12 lub \(y=\frac{12}{x}\)
y=x+200%x
y=3x
\(x\cdot3x=12\\x^2=4\\x=2\\y=6\)
Czy Twoje pytanie dotyczy tego prostopadłościanu?
Jeśli długość boku zwiększy się trzykrotnie, to y trzykrotnie zmaleje.
Jeśli x wzrośnie o 100% (czyli dwa razy), to y zmaleje 2 razy (o 50%).
-
- Często tu bywam
- Posty: 178
- Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
- Podziękowania: 46 razy
-
- Często tu bywam
- Posty: 178
- Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
- Podziękowania: 46 razy
-
- Często tu bywam
- Posty: 178
- Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
- Podziękowania: 46 razy
-
- Często tu bywam
- Posty: 178
- Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
- Podziękowania: 46 razy