Obliczenie odcinka trapezu.

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alexandraa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 03 kwie 2013, 19:14
Płeć:

Obliczenie odcinka trapezu.

Post autor: alexandraa »

dany jest trapez ABCD o podstawach długości AB=16 i CD=12. wyznacz długość odcinka łączącego środek jednej przekątnej ze środkiem drugiej przekątnej tego trapezu.

Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję. ; - )
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9862 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a=16, b=12

Odcinek łączący środki przekątnych trapezu o podstawach a i b ma długość \(\frac{|a-b|}{2}\)

\(x=\frac{16-12}{2}=2\)
ODPOWIEDZ