Zad1. Niech bn oznacza liczbę takich n- elementowych ciągów binarnych, że żadne dwa po sobie następujące 0 nie są dozwolone.
Znaleźć zależność rekurencyjną.
Zad.2
Przypuśćmy, że dowolna nowo urodzona para królików ma swoją pierwszą parę potomstwa po dwóch miesiącach, a później już co miesiąc rodzi nową parę. Zakładając, że zaczynamy od jednej pary, znaleźć zależność rekurencyjną dla kn liczby par po n miesiącach.
Bardzo proszę o pomoc!
Rekurencja!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
Re: Rekurencja!
zad 2) to jest ciąg Fibonacciego
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: Rekurencja!
1) Każdy ciąg \(n+1\)-elementowy możemy otrzymać dodając kolejny element na końcu ciągu \(n\)-elementowego. Jedynkę możemy dodać do każdego ciągu, zero tylko do tych, do ktrórych poprzednio dodaliśmy jedynkę, czyli:
\(\{c_1=2\\c_2=3\\c_{n+2}=c_{n+1}+c_n\.\)
\(\{c_1=2\\c_2=3\\c_{n+2}=c_{n+1}+c_n\.\)