1. w trapezie , którego podstawy maja długość 10 i 4 , miary kątów przy po dłuższej podstawie wynoszą 45 i 30 stopni. oblicz pole trapezu
2. krótsza podstawa trapezu ma długość 3√6. katy przy podstawie mają miary 135 i 60 stopni , a dłuższe ramię ma długość 18 cm . oblicz pole trapezu
geometria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
Zadanie 1
Wysokość trapezu = 6 * tg 30 stopni / 1 + tg 30 stopni
Pole trapezu = 42 pierwiastki z 3 / 3 + pierwiastek z 3
podpowiedź
a1 i a2 podstawy dwóch trójkątów prostokątnych o wspólnej wysokości h
a1 + a2 = 10 - 4
a1 = h (trójkąt równoramienny prostokątny czyli kąt przy przeciwprostokątnej 45 stopni)
tg 30 stopni = h/a2
daje
h = 6 * tg 30 stopni / 1 + tg 30 stopni
Wysokość trapezu = 6 * tg 30 stopni / 1 + tg 30 stopni
Pole trapezu = 42 pierwiastki z 3 / 3 + pierwiastek z 3
podpowiedź
a1 i a2 podstawy dwóch trójkątów prostokątnych o wspólnej wysokości h
a1 + a2 = 10 - 4
a1 = h (trójkąt równoramienny prostokątny czyli kąt przy przeciwprostokątnej 45 stopni)
tg 30 stopni = h/a2
daje
h = 6 * tg 30 stopni / 1 + tg 30 stopni