przyspieszenie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Egnaro
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 98
Rejestracja: 05 mar 2012, 18:55
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

przyspieszenie

Post autor: Egnaro »

2. Kamień rzucono poziomo z prędkością vx = 15 m/s. Znaleźć przyśpieszenie normalne i styczne kamienia po upływie 1 s od rozpoczęcia ruchu.
Hitler w szesc dni opanowal Czechosłowacje, a Ty sie w szesc dni do matury nie nauczysz?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(\vec{r}(t)=\[v_xt,-\frac{gt^2}{2}\]
\vec{v}(t)=\frac{d\vec{r}}{dt}=[v_x,-gt]
\vec{a}(t)=\frac{d^2\vec{r}}{dt^2}=[0,-g]
\vec{a}_s(t)=\(\frac{\vec{a}\cdot\vec{v}}{|\vec{v}|}\)\cdot\frac{\vec{v}}{|\vec{v}|}=\frac{g^2t}{v_x^2+g^2t^2}[v_x,-gt]
\vec{a}_n(t)=\vec{a}(t)-\vec{a}_s(t)\)
ODPOWIEDZ