ruch zmienny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Egnaro
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 98
Rejestracja: 05 mar 2012, 18:55
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

ruch zmienny

Post autor: Egnaro »

1. Koło zamachowe wykonujące n0 = 240 obr/min zatrzymuje się w czasie t1= 30 s. Przyjmując, że ruch jest jednostajnie zmienny obliczyć, ile obrotów koło wykona do chwili zatrzymania się.
Hitler w szesc dni opanowal Czechosłowacje, a Ty sie w szesc dni do matury nie nauczysz?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(N=?
\omega_o=2\pi n_o=\varepsilon t_1
\alpha=\frac{\varepsilon t_1^2}{2}=\frac{\omega_ot_1}{2}
N=\frac{\alpha}{2\pi}=\frac{n_ot_1}{2}\)
ODPOWIEDZ