Ciągi 3

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasiag910714
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 196
Rejestracja: 26 paź 2010, 19:12
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Ciągi 3

Post autor: kasiag910714 »

Zad.5
W ciągu arytmetycznym trzeci wyraz jest równy 14, a jedenasty jest równy 34.Różnica tego ciągu jest równa:
a.9 b.\(\frac{5}{2}\) c.2 d.\(\frac{2}{5}\)

Zad.6
W ciągu arytmetycznym \((a_n)\) dane są: a=13 i \(a_5=39\). Wtedy wyraz \(a_1\) jest równy:
a.13 b.0 c.-13 d.-26

Zad.7
W ciągu arytmetycznym \((a_n)\) mamy \(a_2=5\) i \(a_4=11\). Oblicz \(a_5\)
a.8 b.14 c.17 d.6

Zad.8
W ciągu arytmetycznym \((a_n)\) dane są \(a_11=3\) i \(a_20=7\) Wtedy suma \(S_20=a_1+a_2+....a_19+a_20\) jest równa
a.95 b.200 c.230 d.100
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

5)
\(a_{11}-a_3=a_1+10r-(a_1+2r)=8r\\
34-14=8r\\
r=\frac{20}{8}=\frac{5}{2}\)

7)
\(a_4-a_2=2r\\
2r=6\\
r=3\\
a_2=5=a_1+r\\
a_1+3=5\\
a_1=2\)

\(a_5=a_1+4r=2+4\cdot 3=2+12=14\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Zad.6 i 8 ???
Napisz pełną treść .
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ