okrąg wpisany w trójkąt równoboczny i opisany na nim
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
okrąg wpisany w trójkąt równoboczny i opisany na nim
proszę rozwiążcie mi te dwa zadania ,ale wszystko po kolei zapiszcie jak się robi proszę.
- Załączniki
-
- oblicz pola zacieniowanych pierścieni
- ok.jpg-0003.jpg (27.01 KiB) Przejrzano 678 razy
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: okrąg wpisany w trójkąt równoboczny i opisany na nim
a)
\(r= \frac{a \sqrt{3} }{6}= \frac{12 \sqrt{3} }{6}= 2\sqrt{3}
R= \frac{a \sqrt{3} }{3} =\frac{12 \sqrt{3} }{3} =4 \sqrt{3}
\pi (R^2-r^2)= \pi (48-12)=36 \pi\)
\(r= \frac{a \sqrt{3} }{6}= \frac{12 \sqrt{3} }{6}= 2\sqrt{3}
R= \frac{a \sqrt{3} }{3} =\frac{12 \sqrt{3} }{3} =4 \sqrt{3}
\pi (R^2-r^2)= \pi (48-12)=36 \pi\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: okrąg wpisany w trójkąt równoboczny i opisany na nim
b
\(R=4
R= \frac{a \sqrt{3} }{3}
4= \frac{a \sqrt{3} }{3}
12=a \sqrt{3}
a=4 \sqrt{3}
r= \frac{a \sqrt{3} }{6} =\frac{ 4 \sqrt{3} \cdot \sqrt{3} }{6}=2
\pi (R^2-r^2)= \pi (16-4)=12 \pi\)
\(R=4
R= \frac{a \sqrt{3} }{3}
4= \frac{a \sqrt{3} }{3}
12=a \sqrt{3}
a=4 \sqrt{3}
r= \frac{a \sqrt{3} }{6} =\frac{ 4 \sqrt{3} \cdot \sqrt{3} }{6}=2
\pi (R^2-r^2)= \pi (16-4)=12 \pi\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya