Dynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
artur5236
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 24 mar 2013, 13:23
Podziękowania: 1 raz

Dynamika

Post autor: artur5236 »

Witam prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania:

Punkt porusza się w przestrzeni w kierunku rosnących wartości x ze stałą prędkością v=3m/s wzdłuż prostej określone równaniami: y=2x+3oraz z=-2x+1. Wyznacz zależność położenia od czasu przyjmując warunek początkowy x(0) = 1m

Z góry dzięki za pomoc.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Dynamika

Post autor: radagast »

artur5236 pisze: przyjmując warunek początkowy x(0) = 1m
co to jest "m" ? metr ?
artur5236
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 24 mar 2013, 13:23
Podziękowania: 1 raz

Post autor: artur5236 »

Chyba tak, tak jest w zadaniu.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

trochę po omacku się będę poruszać :? ...:
punkt \(\left( 1,5,-1\right)\) należy do prostej \(l\)
y=2x+3 \(\Leftrightarrow 2x-y+0z+3=0 \Rightarrow \left[ 2,-1,0\right] \perp l\)
z=-2x+1 \(\Leftrightarrow 2x-0y+z-1=0 \Rightarrow \left[ 2,0,1\right] \perp l\)
\(l\) - prosta, po której porusza się punkt
\(\left[ 2,-1,0\right] \times \left[ 2,-1,0\right] = \left[-1,-2,2 \right] \parallel l\)
przedstawienie parametryczne prostej \(l\) to \(p(t)= \left( -t+1,-2t+5,-t-1\right)\)
Dla t=0 pierwsza współrzędna to 1 (przyjmijmy metr) czyli znalezione przedstawienie parametryczne to szukana zależność położenia punktu od czasu.

Ale gwarancji, że to jest dobrze nie daję (mętna treść zadania).
artur5236
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 24 mar 2013, 13:23
Podziękowania: 1 raz

Post autor: artur5236 »

Dzięki za odpowiedź :)
Na zajęciach robiliśmy podobne zadanie tylko, że nie w przestrzeni.

Punkt porusza się wzdłuż prostej y= 3x +2 ze stałą prędkością, której składowa Vx= 2m/s. Wyznacz zależność położenia od czasu dla warunku początkowego x(0)=0

Rozwiązanie:
y(t) = 3x(t)+2
Vy(t) = 3x(t)
Vy = 3 * 2m/s = 6m/s

dx/dt = 2
dy/dt =6
x(0) =0
y(0) = 3*0+2=2

x(t) = 2t + cx
y(t) = 6t + cy
x(0) = 0
y(0) = 2

x(t) = 2t
y(t) = 6t +2

W ten sam sposób mam zrobić te zadanie które podałem, tylko, że tu jest w przestrzeni.
Jeśli byś ktoś mógł zrobić to zadanie z tego schematu co podałem byłbym bardzo wdzięczny.

Z góry dzięki za jakąkolwiek odpowiedź.
artur5236
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 24 mar 2013, 13:23
Podziękowania: 1 raz

Post autor: artur5236 »

Wystarczy aby ktoś pomógł wyznaczyć: Vx, Vy, Vz oraz x(0), y(0), z(0).
ODPOWIEDZ