proszę o pomoc

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
luu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 29 lis 2009, 17:19

proszę o pomoc

Post autor: luu »

zad.1
Różnica ciągu arytmetycznego określonego wzorem an = 3−2n wynosi :
a 3
b −3
c 2
d −2

zad.2
Wyrażenie (1−2x)2 − 3 (x+√2) ( x−√2 ) dla x= 0 przyjmuje wartość:
a 7
b −5
c 13
d −11
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1968 razy
Płeć:

Post autor: jola »

zad 1 d
zad 2 a
luu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 29 lis 2009, 17:19

Post autor: luu »

chodziło mi o to jak dojść do tego ;)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 1.
\(a_n=3-2n
a_{n+1}=3-2(n+1)=3-2n-2=1-2n
r=a_{n+1}-a_n=1-2n-3+2n=-2\)


zad 2.
\((1-0)^2 -3\sqrt{2}\cdot (-\sqrt{2})=1+3\cdot 2=1+6=7\)
ODPOWIEDZ