Politechnika Wrocławska/Algebra z geometrią analityczną 1A-1

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gocha1989
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 17 paź 2008, 23:59

Post autor: gocha1989 »

Zadanie 1. Trójkąt jest rozpięty na wektorach a,b. Wyrazić środkowe tego trójkąta przez wektory a,b.

Zadanie 2. Za pomocą rachunku wektorowego pokazać, że środki boków dowolnego czworokąta tworzą wierzchołki równoległoboku.

Zadanie 3. Długości wektorów a,b wynoszą odpowiednio 3,5. Ponadto znamy ich iloczyn skalarny a*b =-2. Obliczyć iloczyn skalarny wektorów p*q, gdzie p=a-b, q=2a+3b.
ODPOWIEDZ