MAGNETYZM

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zanetka_20
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 21 mar 2013, 11:10
Płeć:

MAGNETYZM

Post autor: Zanetka_20 »

Witam mam ogromną prośbę potrzebuję 3 zadań z działu magnetyzm wraz z rozwiązaniem i objaśnieniem na studia, bardzo proszę o pomoc. z góry dziekuję bardzo :) Pozdrawiam
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Bez podania tych zadań będzie ciężko z rozwiązaniem :)
Zanetka_20
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 21 mar 2013, 11:10
Płeć:

Re: MAGNETYZM

Post autor: Zanetka_20 »

ale dla mnie ważne by były jakieś zadania, potrzebne mi na studia, mam dział magnetyzm, z którego mam zrobić 3 zadanka. Mi zależy by były na temat i dobrze zrobione to dla mnie najważniejsze. Bardzo proszę o pomoc :)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

W sieci jest dużo takich zadań z rozwiązaniami.
Zanetka_20
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 21 mar 2013, 11:10
Płeć:

Re: MAGNETYZM

Post autor: Zanetka_20 »

Po poziomych metalowych szynach może przesuwać się prostopadła do nich poprzeczka o masie m = 0.2 kg i dlugości l = 0.4 m zamykająca obwód. Wspólczynnik tarcia kinematycznego między szynami i poprzeczką jest równy f = 0.1. Szyny umieszczono w jedorodnym polu magnetycznym o indukcji B = 2.4 \cdot 10^{-3} T skierowanym pionowo.
Jakie powinno być natężenie prądu płynącego przez poprzeczkę, aby mogła ona poruszać się ruchem jednostajnym?
Proszę o rozwiązanie zadanka
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

SIła Lorentza ma równoważyć siłę tarcia:
\(F_L=F_T
BIl=mgf
I=\frac{mgf}{Bl}\)
ODPOWIEDZ