Oblicz wartość m ciągu arytmetycznego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
damiann16
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 22 lut 2009, 16:07
Lokalizacja: Pionki

Oblicz wartość m ciągu arytmetycznego

Post autor: damiann16 »

Witam !

Mam problem z pewnym zadaniem, nie dość, że jest ono z ciągów to jeszcze z logarytmów.

Liczby \(log_{5} 50, m , log_{5} \frac{1}{2}\) (w podanej kolejności) są trzema początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego \((a_{n})\) . Oblicz wartość \(m\) .

Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

korzystasz ze wzoru:
\(\frac{a_{n-1}+a_{n+1}}{2}=a_n\)

\(\frac{log_5 50 +log_5 \frac{1}{2}}{2}=m
log_5 25=2m
2=2m
m=1\)
ODPOWIEDZ