Funkcja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
janek30006
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 10 paź 2008, 15:03

Funkcja

Post autor: janek30006 »

Pomożesz?
1. Naszkicuj wykres
a. \(f(x) = |4 - x^2|\)
b. \(f(x) = x^2 - 3|x| +2\)
Jakich przekształceń nalezy dokonać?

2. Dana jest funkcja \(f(x) = -|x^2 - 2|x| - 3| + 2;
xin R\)

a. narysuj wykres tej funkcji, stosując odpowiednie przekształcenia, wymień je.
b. na podstawie wykresu funkcji f określ zbiór wartości tej funkcji
c. liczbe miejsc zerowych funkcji f
d. współrzędne punktu przecięcia wykresu z osią OY
e. znak liczby\(f(-4) * f(-1) + f(-3)\)
f. czy funkcja jest rożnowartościowa oraz czy jest parzysta lub nieparzysta
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

www.zadania.info/5988781 to ten sam przykład, trzeba odbić względem OX
www.zadania.info/2194813 Rysujemy parabolę, zostawiamy kawałek z prawej strony OY i kopiujemy względem OY.
www.zadania.info/4922457
ODPOWIEDZ