okrąg wpisany w wielokąt
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- kacper218
- Expert
- Posty: 4081
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 7 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
To jest trójkąt równoramienny. Jego wysokość wynosi 4 (z twierdzenie Pitagorasa).
Liczymy pole \(P=\frac{1}{2}\cdot 6 \cdot 4=12\)
Skorzystamy teraz ze wzoru na pole \(P=\frac{a+b+c}{2}\cdot r\)
\(12=8 \cdot r \Rightarrow r=\frac{3}{2}\)
Liczymy pole \(P=\frac{1}{2}\cdot 6 \cdot 4=12\)
Skorzystamy teraz ze wzoru na pole \(P=\frac{a+b+c}{2}\cdot r\)
\(12=8 \cdot r \Rightarrow r=\frac{3}{2}\)
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.