Powyższy tytuł to oczywiście ironiczny żart, który jednak dobrze oddaje atmosferę w jakiej matematyka zagościła ostatnio w
mainstreamowych mediach. Sprawa jest poważna, bo temat matematyczny na stronach deser.pl i innych pudelkach jest wydarzeniem
co najmniej niezwykłym...
Link do artykułu
Artykuł: Podstawy matematyki chwieją się?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 662
- Rejestracja: 27 paź 2012, 18:53
- Podziękowania: 175 razy
- Otrzymane podziękowania: 71 razy
- Płeć:
wg mnie sprawa tego działania jest jednoznaczna , ogólnie przyjęte jest , że tam gdzie nie ma znaku przed nawiasem, jest mnożenie.
Co do 2 części , to faktycznie tu sprawa jest bardziej myląca, i tylko się cieszyć, że nie ma takich zagadek w mediach.
Co do wektorów, to przynajmniej strzałka nad nimi powinna być, moim zdaniem.
Co do 2 części , to faktycznie tu sprawa jest bardziej myląca, i tylko się cieszyć, że nie ma takich zagadek w mediach.
Co do wektorów, to przynajmniej strzałka nad nimi powinna być, moim zdaniem.
-
- Administrator
- Posty: 243
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:32
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
Tak się myśli dopóki nie zacznie się robić dużej liczby rachunków z wektorami - wtedy bardzo szybko przestajesz pisać strzałki, bo zamiast pomagać przeszkadzają.kejkun pisze:Co do wektorów, to przynajmniej strzałka nad nimi powinna być, moim zdaniem.
A co macierzami zerowymi? Jaki znaczek zamiast strzałki?
Zresztą podobnie jest z utożsamianiem odcinka AB z jego długością. W odróżnianie AB od |AB| można się bawić dopóki nie zaczyna się sporo tego pisać, wtedy kreseczki zaczynają przeszkadzać (a w zasadzie nic nie dają).
-
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9863 razy
- Płeć:
Re:
No, to po prostu cudo!!!supergolonka pisze:A ja od siebie dorzucę dowód, że \(\sqrt{2}+\sqrt{3}\) jest liczbą niewymierną
\(\sqrt{2}+\sqrt{3}=1,41+1,73=3,14=\pi\)
a jak wiadomo, \(\pi\) jest liczbą niewymierną.
-
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 13:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Nie rozumiem sensu powstania tego artykułu. Wiadomo, że internet jest miejscem, gdzie co jakiś czas powstają trendy na nowe zjawiska, które mają na celu rozpowszechnienie danej rzeczy, albo po prostu chęć sprawdzenia lub wywyższenia na tle innych. Akcja z przytoczonym działaniem jest na tyle trywialna, że człowiek, który ma styczność z liczbami odczyta zapis jednoznacznie. Podobnie mają humaniści (sam nie wierze na podział humanista - ścisłowiec) , którzy po latach praktyki łykają kolejne wersy wiersza interpretując wiersz jednoznacznie. Co więcej szczycą się tym, podobnie jak autor zagadki, który drwi zapewne z biednych ofiar zaplątanych w ich sieć. Za miesiąc lub dwa będzie inny rodzaj kpiny. Wróżę, że podane będą dwa wersy jakiegoś zmyslonego tekstu i należy podać o kim mowa. Część ludzi, która obcuje w interpretacjach i siedzi nad ksiegami o polskich wieszczach nie da się przechytrzyć, a część osób pochłoniętych na innej płaszczyźnie da się nabrać, bo każdy kij ma dwa końce.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
-
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 13:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
ja to wiem. Nie wierzę w żaden podział. Jeśli ktoś chce się czegoś nauczyć to nauczy się wszystkiego, a wszelka przynależność do jakiejkolwiek wyimaginowanej grupy edukacyjnej jest tylko kiepską wymówką! 

Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 10 paź 2013, 08:25
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 23 paź 2013, 21:08
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 19 sie 2015, 15:48
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9162 razy
Ja nawet humanistom mówię tak:
"Dzielenie to mnożenie przez odwrotność dzielnika"
Dla nich rachunek
\(6:2(1+2)=6:2 \cdot 3=6 \cdot \frac{1}{2} \cdot 3= \frac{6 \cdot 1 \cdot 3}{2}=9\)
jest oczywisty.
O upadku matematyki świadczy nieznajomość,raczej nierozumienie, procentów przez polityków.
Przykład wkurzający:
Głosowało 38% i otrzymała (partia) 48%,a ONI twierdzą,że mają poparcie blisko połowy społeczeństwa
Tymczasem jest tylko około 18% poparcia.
"Dzielenie to mnożenie przez odwrotność dzielnika"
Dla nich rachunek
\(6:2(1+2)=6:2 \cdot 3=6 \cdot \frac{1}{2} \cdot 3= \frac{6 \cdot 1 \cdot 3}{2}=9\)
jest oczywisty.
O upadku matematyki świadczy nieznajomość,raczej nierozumienie, procentów przez polityków.
Przykład wkurzający:
Głosowało 38% i otrzymała (partia) 48%,a ONI twierdzą,że mają poparcie blisko połowy społeczeństwa

Tymczasem jest tylko około 18% poparcia.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.