Funkcja!!!!!

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sesta
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 26 lis 2009, 16:28

Funkcja!!!!!

Post autor: Sesta »

Funkcja :
f:R(strzałka)R spełnia warunki, f(x+y)=f(x)+f(y) i f(1)=1. Oblicz f(1/4)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\frac{1}{2}=\frac{1}{4}+\frac{1}{4}\), więc \(f(\frac{1}{2})=f(\frac{1}{4})+f(\frac{1}{4})=2f(\frac{1}{4})\)

\(f(\frac{1}{2})=2f(\frac{1}{4})\), \(f(1)= 2f(\frac{1}{2})=4f(\frac{1}{4})\), czyli \(f(\frac{1}{4})=\frac{1}{4}\)
ODPOWIEDZ