Trapez prostokątny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Trapez prostokątny
Na okręgu o promieniu r opisano trapez prostokątny którego dłuższa podstawa ma długość 4.Wyznacz pole trapezu oraz stosunek jego przekątnych!
-
- Fachowiec
- Posty: 1231
- Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
- Podziękowania: 32 razy
- Otrzymane podziękowania: 385 razy
nie umiem tu rysować,ale wydaje mi się,że;
jeśli wierzchołki oznaczymy A,B,C,D,(A i D katy proste),środek okręgu przez O,to kąt BOC=90stopni i wysokość poprowadzona z wierzchołka O =r;
wykorzystując tw.o odcinkach stycznych do okręgu i tw.o wysokości poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego mamy zależność:
r^2 = (4-r) (b-r),gdzie b tj.druga podstawa trapezu;
wyliczymy b= 4r /(4-r),czyli mamy już pole.
Tyle narazie,nie wiem ,czy dobrze - może ktoś podyskutuje?
pozdrawiam
jeśli wierzchołki oznaczymy A,B,C,D,(A i D katy proste),środek okręgu przez O,to kąt BOC=90stopni i wysokość poprowadzona z wierzchołka O =r;
wykorzystując tw.o odcinkach stycznych do okręgu i tw.o wysokości poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego mamy zależność:
r^2 = (4-r) (b-r),gdzie b tj.druga podstawa trapezu;
wyliczymy b= 4r /(4-r),czyli mamy już pole.
Tyle narazie,nie wiem ,czy dobrze - może ktoś podyskutuje?
pozdrawiam