Ruch z opóźnieniem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Morwena
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 24 paź 2012, 08:15
Lokalizacja: NS
Podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Ruch z opóźnieniem

Post autor: Morwena »

Proszę o pomoc z zadaniem:

Dwa pociągi jadą o tym samym torze i w tym samym kierunku. Prędkość pierwszego wynosi \(v_1=48 \frac{km}{h}\), a drugiego \(v_2=120 \frac{km}{h}\). Gdy odległość między pociągami wynosiła \(d=350m\) drugi zaczął hamować z opóźnieniem \(a_2=2 \frac{m}{s^{2}}\). Czy doszło do zderzenia? Jeśli nie doszło, to jaka była odległość między pociągami, gdy ich prędkości się zrównały?

Z góry dziękuję za rozwiązanie i wyjaśnienie :)
ODPOWIEDZ