Udowodnij, że

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sesta
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 26 lis 2009, 16:28

Udowodnij, że

Post autor: Sesta »

udowodnij że jeżeli a+b+c=0 to a3+b3+c3=3abc
kamilzielinski
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 58
Rejestracja: 29 wrz 2009, 20:47
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Post autor: kamilzielinski »

Z Pierwszego równania wyliczyłem a=-(b+c) i :
L=a^3 + b^3 + c^3 = -(b+c)^3 + b^3 + c^3 = -b^3 - 3b^2c - 3bc^2 - c^3 + b^3 + c^3= -(3b^2c + 3bc^2) = -3bc (b+c) = 3abc = P
Sesta
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 26 lis 2009, 16:28

Post autor: Sesta »

wielkie dzięki!!
ODPOWIEDZ