średnia prędkość ruchu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cortex
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 05 maja 2011, 09:24
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

średnia prędkość ruchu

Post autor: cortex »

Znaleźć średnią prędkość ruchu vśr ciała, które przez połowę czasu poruszało się z prędkością v1=30m/s
pod kątem \(\alpha =30^\circ\) względem południka, a w drugiej połowie czasu z prędkością v2=50m/s pod kątem
\(\alpha=45^\circ\) względem południka.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(\vec{v}_{sr}=\frac{\vec{r}}{t}=\frac{\vec{v}_1\frac{t}{2}+\vec{v}_2\frac{t}{2}}{t}=\frac{1}{2}(\vec{v}_1+\vec{v}_2)=\frac{1}{2}[v_1\cos\alpha_1+v_2\cos\alpha_2,v_1\sin\alpha_1+v_2\sin\alpha_2]\)
ODPOWIEDZ