II próbna matura 2013 z zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij

II próbna matura była:

Podstawa - łatwa
4
9%
Podstawa - normalna
10
22%
Podstawa - trudna
2
4%
Rozszerzenie - łatwa
0
Brak głosów
Rozszerzenie - normalna
11
24%
Rozszerzenie - trudna
18
40%
 
Liczba głosów: 45

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

II próbna matura 2013 z zadania.info

Post autor: supergolonka »

Właśnie zamieściliśmy arkusze II próbnej matury.
http://www.zadania.info/n/9564397
Do jutra (10 marca) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4081
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

dzisiaj impreza tak że trzeba będzie szybciej rozwiązywać :-D

Pierwsze odczucia z matury podstawowej - strasznie trudna jak na podstawę :D
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
pwntmaciek
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 130
Rejestracja: 31 sty 2013, 20:38
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 44 razy
Płeć:

Post autor: pwntmaciek »

Zadanie 26 w podstawie - takie to się nigdy nie pojawi na maturze podstawowej :D
Fredo7213
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 22 sty 2013, 17:00

Post autor: Fredo7213 »

Zadania w rozszerzonej rachunkowo i nie tylko przyjemniejsze niż w poprzedniej. Dobra robota, trzymacie poziom. ;)
mmajewski
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 07 gru 2012, 14:54

Re: II próbna matura 2013 z zadania.info

Post autor: mmajewski »

Moim zdaniem trudniejsza od I próbnej matury, szczególnie jeśli chodzi o geometrie (mówię o rozszerzeniu) . Ale z drugiej strony to dobrze że trudniejsza bo przynajmniej się czegoś nauczymy :)
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4081
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

ciekawe zadania na rozszerzeniu :-) czy trudniejsza to ciężko powiedzieć :-P kto co lubi :-D. zobaczymy czy też mam wszystko ok :-D
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Rozwiązania zadań

Post autor: supergolonka »

Rozwiązania zadań:
Podstawa
Rozszerzenie
nounejm
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 25 paź 2012, 15:53
Płeć:

Re: II próbna matura 2013 z zadania.info

Post autor: nounejm »

I płacić za rozwiązania, jak co tydzień... Wolę chyba nie znać odpowiedzi.
Fheat
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 29 sty 2013, 13:34
Płeć:

Re: II próbna matura 2013 z zadania.info

Post autor: Fheat »

W pierwszym zadaniu nie powinno być, że ma 2 rozwiązania dla \(m \in [ -4 ] \cup (0; + \infty )\). Pewnie ja coś przekręciłem, więc proszę o wyjaśnienie. :)
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Dwa rozwiązania są, gdy \(-m^2 \in [ -4 ] \cup (0; + \infty )\) To jest spełnione tylko gdy \(m=\pm 2\)
Fheat
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 29 sty 2013, 13:34
Płeć:

Re: II próbna matura 2013 z zadania.info

Post autor: Fheat »

Źle napisałem, tam oczywiście powinno być \(-m^2\), a w odpowiedziach jest tylko dla \(-4\)
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: II próbna matura 2013 z zadania.info

Post autor: supergolonka »

Dlatego, że \(-m^2\) nie może być dodatnie. Warunek \(-m^2\in(0,+\infty)\) jest sprzeczny i dlatego nie jest tam napisany.
mmajewski
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 07 gru 2012, 14:54

Re: II próbna matura 2013 z zadania.info

Post autor: mmajewski »

Ja mam pytanie.Zadanie z prawdopodobieństwa rozwiązywałem tak:
Omega wiadomo, prosta sprawa
\(\overline{\overline{\Omega}}=5^5\)
Teraz licze prawdopodobieństwo. Wybieram 3 pudełka z 5 czyli \({5 \choose 3}\)
Potem rozmieszczam 5 kul w tych trzech pudełkach odejmując przypadki kiedy jedna lub dwa są puste:
\(3^5- { 3\choose 2}(2^5-2)- { 3\choose1 }5\)
Z tego wynika, że :
\(\overline{\overline{A}}={5 \choose 3}[3^5- { 3\choose 2}(2^5-2)- { 3\choose1 }5]\)
\(\overline{\overline{A}=1380}\)
\(P(A) = \frac{276}{625}\)
Mógłby mi ktoś wyjaśnić co robię źle?
mmajewski
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 07 gru 2012, 14:54

Re: II próbna matura 2013 z zadania.info

Post autor: mmajewski »

Zaraz po opublikowaniu pytania wpadłem na pomysł i zobaczyłem co robię cały dzień źle. Bez potrzeby pomnożyłem \({3 \choose 1 }\) przez 5 i stąd ten błąd. Przepraszam za zamieszanie.
kejkun
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 662
Rejestracja: 27 paź 2012, 18:53
Podziękowania: 175 razy
Otrzymane podziękowania: 71 razy
Płeć:

sprawdzenie zadania 4. z 2 arkusza

Post autor: kejkun »

witam, czy moglby ktos sprawdzic ? rozpisuje ze wzoru na sinus/ cosinus 2 alf

\(8sin^2xcosx-3cos^3x-cosxsin^2x-8sin^4xcos-3cosx=0 \\
cosx \left(8sin^2x - 3cos^2x - sin^2x-8sin^4x-3 \right)\)


\(cosx \left(8sin^2x - 3+3sin^2x - sin^2x-8sin^4x-3 \right)\)

\(\left(10sin^2x - 6-8sin^4x \right)\)

podstawiajac
\(sin^2x = t\)
dostajemy \(-8t^2+10t-6=0\)
co mnie martwi bo delta ujemna,
a do tego \(cosx =0\)
niestety nie dziala mi tu latex dobrze :(
ODPOWIEDZ