Styczna do okręgu

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatki99
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 06 mar 2013, 22:48
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

Styczna do okręgu

Post autor: kwiatki99 »

Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6593
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 1120 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(x^2=(5+8)^2-5^2\)
\(x^2=13^2-25\)
\(x^2=169-25\)
\(x^2=144\)
\(x=\sqrt{144}\)
\(x=12\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ