PILNE!! równania różniczkowe II rzedu

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anchee9292
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 06 mar 2013, 22:13
Płeć:

PILNE!! równania różniczkowe II rzedu

Post autor: anchee9292 »

Potrzebuje rozwiązać to zadanie:
Sprawdź czy funkcja y=e^(2x) jest całką równania y''-xy'-2y=0.
I prosiłabym o możliwie proste wytłumaczenie;)
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: PILNE!! równania różniczkowe II rzedu

Post autor: josselyn »

\(y''-xy'-2y=0
y=e^{2x}
y'=2e^{2x}
y"=4e^{2x}
y''-xy'-2y=4e^{2x}-x2e^{2x}-2e^{2x}=2e^{2x}-2xe^{2x} \neq 0\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
ODPOWIEDZ