procenty
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jeśli świeże grzyby zawierają 90% wody, to w nich "sucha masa" stanowi 10%. Ta sama "sucha masa" w grzybach ususzonych stanowi 85%.
Ta "sucha masa" waży 10% z 510kg, czyli 51kg.
W suchych grzybach więc 51kg to 85%. Trzeba obliczyć 100%.
51kg - 85%
x - 100%
x = (51*100):85 x = 60
Otrzymano 60kg suszonych grzybów.
Ta "sucha masa" waży 10% z 510kg, czyli 51kg.
W suchych grzybach więc 51kg to 85%. Trzeba obliczyć 100%.
51kg - 85%
x - 100%
x = (51*100):85 x = 60
Otrzymano 60kg suszonych grzybów.