Wyznacz niewiadomą

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
luczeQ
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 18 lis 2009, 18:28

Wyznacz niewiadomą

Post autor: luczeQ »

mam takie zadanie:
Z danych wzorow wyznacz wskazana zmienna[wszystkie zmienne sa liczbami dodatnimi]:
a] ax+bx=c, x
b] ab-cd=xy-y, y
c] ax-a=bx-b, b
d] kn-dn=cn[kwadrat]+c, c
Z gory dziekuje:D
agulka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 418
Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
Otrzymane podziękowania: 123 razy

Post autor: agulka »

luczeQ pisze:mam takie zadanie:
Z danych wzorow wyznacz wskazana zmienna[wszystkie zmienne sa liczbami dodatnimi]:
a] ax+bx=c, x
b] ab-cd=xy-y, y
c] ax-a=bx-b, b
d] kn-dn=cn[kwadrat]+c, c
Z gory dziekuje:D
\(ax+bx=c\)
\(x(a+b)=c\)
\(x = \frac{c}{a+b}\)


\(ab-cd=xy-y\)
\(ab-cd = y(x-1)\)
\(y=\frac{ab-cd}{x-1}\)

\(ax-a=bx-b\)
\(a(x-1) = b(x-1)\)
\(b=\frac{a(x-1}{x-1} = a\)

\(kn-dn = cn^2+c\)
\(kn-dn = c(n^2-1)\)

\(c=\frac{kn-dn}{n^2-1)\)
ODPOWIEDZ